Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında ders müfredatında değişikliğe gidiyor. Müfredatın çok ağır olduğunu belirten Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, derslerde sadeleştirmeye yapacaklarını kaydetti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, kasım ayı sonu veya aralık ayının ortası gibi müfredat değişikliğini gerçekleştireceklerini duyurdu. Bakan Tekin, “Müfredattaki gereksiz konuları ayıklayacağız. Böylelikle dersleri sadeleştireceğiz.” dedi. MEB’de müfredata ilişkin gelişmeleri Marmara Eğitim Kurumları da yakından takip ediyor.
Yeni düzenlemeye dair çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Tekin, ilkokul, ortaokul ve lisede tekrar eden konuları müfredattan çıkartacaklarını söyledi. Müfredatın çok ağır olduğunu; bundan dolayı öğretmenlerin konuları yetiştiremediğini vurgulayan Tekin, müfredatı hafifleteceklerini; bu çerçevede yeni derslerin eklenebileceği gibi mevcut derslerden çıkartılanların da olabileceğini anlattı. Bakan Tekin, muhtemelen aralık ayı ortasında bir toplantıyla bu değişiklikleri kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.
Uzun bir süredir üzerinde çalıştıkları “müfredat değişikliği” konusunda bilgiler veren Bakan Yusuf Tekin, bu girişimin tüm sınıfları kapsayacağına işaret etti. Değişiklikle çocuklara gereksiz ve düzeylerinin üstünde bilgi yüklemesi yapmayacaklarını aktaran Tekin, derslerin tamamında sadeleşme olacağının altını çizdi.
İlkokul, ortaokul, lisede tekrar eden konuların ve kazanımların olduğunu ifade eden Bakan Tekin, öncelikle bunları sadeleştirmek veya çıkartmak üzerine yoğunlaştıklarını açıkladı. Bazı konuların ise pedagojik usullerle anlatılmadığını hatırlatan Tekin, şöyle devam etti: “Yani ilkokul veya lisede anlatılan konular birbirini tamamlamıyor. Müfredat hem çok ağır hem de çok fazla konu var. Bu nedenle öğretmenlerimiz konuları yetiştiremediklerinden yakınıyor. Tüm branş öğretmenleri için bunu söylemek mümkün. Fazla ders saati verilince haftalık ders saati altmışı bulabiliyor."
Müfredattaki ağırlığı kısmen hafifletmeyi hedeflediklerine işaret eden Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, her dersle ilgili konunun uzmanlarının çalıştığını kaydetti. Çalışmalar tamamlandığında her ders için oluşturulan komisyonlardaki alan uzmanlarının gerekli değerlendirmeleri yapacağını belirten Tekin, bu analizler çerçevesinde değişikliğe gidileceğini dile getirdi. En son 2017'de yapılan müfredat değişikliğine değinen Tekin, o tarihten bu yana küçük revizeler dışında kapsamlı bir değişiklik yapılmadığını söyledi. Bakan Tekin, kapsamlı değişikliğin bu çalışmayla hayata geçirileceğini duyurdu.
Değişikliğin sadece bir dersi çıkarmak veya eklemekle olmadığını bildiren Tekin, her değişikliğin etkilediği farklı parametrelerin olduğunu anımsattı. Bir dersi artırmak veya çıkarmanın doğrudan norm kadroyu etkilediğini ifade eden Tekin, dolayısıyla bir dersi kaldırmanın Bakanlığa norm kadro bakımından maliyetinin olacağını kaydetti. Bir dersi artırmanın veya düşürmenin dengeleri değiştireceğini anlatan Tekin, yapacakları her türlü değişiklikte bu maliyetleri göz önünüzde bulundurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.