Anasayfa Güncel Duyurular LGS'de Yüksek Başarı Nasıl Elde Edilir?

LGS'de Yüksek Başarı Nasıl Elde Edilir?

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ilköğretim düzeyindeki öğrencilerin geleceğini belirleyen kritik bir eşiktir. Bu yüzden Türkiye’nin en iyi liselerinin kapılarını açmada “anahtar rol” özelliğine sahip “LGS’ye hazırlık süreci” önemlidir. Aslında “sınav başarası” eğitim hayatının tamamını kapsayan sağlam bir altyapıya dayanır. Okul öncesinden itibaren bu temel atılır. Adım adım sınıflar atlatılınca bir inşaatın yükselmesi gibi ilerler. Elbette tek başına sınavlar tek başına alınan eğitim-öğretimin belirleyicisi değildir. Ancak belli oranda ölçümüdür. Diğer sınavlarda olduğu gibi LGS’ye hazırlık da “süreklilik isteyen bir disiplini” içeriyor. 8. sınıfa gelene kadar tüm dersler birbirinin devamıdır. Dolayısıyla her dönemin hakkı verilerek, yani konular hazmedilerek gelişim sağlandığında başarı kendiliğinden gelecektir. Özetle; LGS’ye hazırlık son sınıfa bırakılmadan eğitime adım atıldığı ilk günden itibaren planlı çalışmayı gerektir. Son sınıfta mevcut bilgiler geliştirilir, pekiştirilir, eksikler giderilir, sınav pratiği edinilir… İşte Adana LGS’de derece yapmak için başarıya giden yollar…

  • Hedef Belirlenmeli: Her başarılı proje doğru stratejilerle yürür. Aynı kural LGS’ye hazırlık için de geçerlidir. Hangi lisede okumak istiyorum? Gelecekte nerede olmak istiyorum? İyi bir eğitim için ne yapmam gerekiyor? Bu ve benzeri sorulara verilecek doğru cevaplar adayın gelecek planlarının yol haritasını çizecektir. Milyonlarca adayın yarıştığı LGS’de her aday amaçladığı okula göre bir performans sergilemelidir. Evet, başarı merdivenlerini tırmanmanın ilk basamağı doğru kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemektir. Hedefler öğrencinin potansiyeli, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, ulaşılabilir ve ölçülebilir olmalıdır.
  • Planlı Çalışılmalı: Başarılı olmanın ana kurallarından biri sistemli veya planlı çalışmadır. Öğrenci, ailenin ve öğretmenlerinin desteğiyle kişisel çalışma programı geliştirmelidir. Bunun için gerektiğinde sınavda önemli derecelere imza atan öğrencilerin tecrübelerinden yararlanılabilir. Etkili ve düzenli çalışma başarının sırlarından biridir. Gerçekçi bir çalışma düzeni oluşturup ve bunu sıkı bir şekilde takip ederek adım adım hedefe ulaşılabilir.
  • Verimli Ders Çalışmalı: Belki ailenin baskısı veya konuları yetiştirmek için tüm zamanını ders çalışarak geçiren adaylar olabilir. Ama bu hatalı bir çalışma metodudur. Önemli olan saatlerce çalışmak değil; verimli çalışmaktır. Her şeyden önce verimli ders çalışma rutini oluşturulmalıdır. Bu çerçevede gün içinde ders çalışma periyotlarının yanı sıra düzenli molalar verilmelidir. Öğrencinin enerjisini atabileceği, moral bulabileceği hobileri ve aktiviteler asla ihmal edilmemelidir.
  • Nitelikli Sorular Çözülmeli: LGS’de derece yapan öğrencilerin deneyimlerinden yararlanılabilir. Bu adayların nitelikli soruları çözmeye ağırlık verdikleri söylenebilir. Pratik kazanmak için çok soru çözülebilir. Ancak farklı türlerde ve zorlayıcı sorulara odaklanmak daya verimli olacaktır. Zor soruları çözdükçe adayın bu konudaki performansı daha da yükselecektir. Sınavda zamanını daha kolay organize etme gücü elde edilecektir. Yeni nesil ve eski sınavlarda çıkmış sorular mutlaka çözülmesi ulaşılmak istenen başarıya katkı sunacaktır.
  • Konular İyi Kavranmalı: Sınava hazırlanırken ezberlerden kaçınılmalıdır. Ezberlenen bilgiler çabuk unutulur. Bu yüzden konuları derinlemesine öğrenilmeli, neden-sonuç ilişkilerine dayanarak iyice kavramalıdır. Bilgiler arasında bazı çağrışımlar veya ilişkiler zinciri kurarak öğrenmek zihinde kalıcılığı artırır.
  • Deneme Sınavları İhmal Edilmemeli: LGS’ye hazırlıkta farklı eğitim kurumlarının düzenlediği denemelere katılmak adayı sınav atmosferine pozitif bir şekilde hazırlar. Bu deneyim çerçevesinde öğrenci eksiklerini görme fırsatı yakalar. Farklı sınavlardan alınan sonuçlar karşılaştırılarak kişi kendi başarı seviyesini daha iyi analiz edebilir.
  • Motivasyon Yüksek Tutulmalı: LGS’de başarılı olmak için pek çok tavsiye sayılabilir. Bu maddeleri sağlıklı bir şekilde hayata geçirmenin temel formülü; moral ve motivasyondur. Aday her zaman “kazanacağım” özgüvenine sahip olmalıdır. Başarının beslendiği kaynak, “umut, motivasyon, azim ve sağlam iradedir.” Doğal olarak bireyde kimi zaman dalgalanmalar olabilir. Ama her zaman yüksek bir motivasyonla sabırlı bir çalışmaya devam edilmelidir. Bunun için aileler ve öğretmenler öğrenciye destek sağlamalılar.
  • Zaman Yönetimi Öğrenilmeli: Zaman çabuk geçiyor. Bu bilinçle LGS için hazırlanan plan kapsamında zaman doğru bir şekilde yönetilmelidir. Gerek hazırlık aşamasında, gerekse sınav esnasında süre doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Bütün konuları yetiştirecek şekilde program yapılmalı ve bu titiz bir şekilde uygulamaya geçirilmelidir. Bol kitap okuyarak ve çok test çözerek sınav anında hızlı ve dikkatli bir şekilde sorular çözülebilir, daha fazla zaman kazanılabilir.
  • Stres Yönetimi ve Dinlenme: Uzun ve yorucu bir süreç olan LGS’ye hazırlık döneminde yoğun stres yaşanabilir. Zaman yönetimi gibi stres yönetimi de bilinçli bir şekilde atlatılmalıdır. Belli bir dozdaki stres normal kabul edilebilir. Günün belirli saatlerinde bir takım keyifli aktivitelere hem dinlenip hem de stresten uzaklaşmak mümkündür. Sinema, tiyatro, kitap okumak, egzersiz, nefes çalışmaları, açık hava etkinlikleriyle kaliteli zaman geçirilebilir. Ayrıca sınav maratonu sırasında dengeli beslenmeye ve düzenli uykuya dikkat edilmelidir.
Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.