Anasayfa Güncel Duyurular Öğrencilere Ev Ödevi Yapma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılabilir?

Öğrencilere Ev Ödevi Yapma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılabilir?

Yeni eğitim-öğretim dönemi birtakım düzenlemelerle başladı. İlk ders zilinin çaldığı 11 Eylül’den bu yana yaklaşık dört hafta geçti. Uzun yaz tatilini geride bırakan çocuklarda “okul, ev, ödev, uyku” düzenini oluşturmak doğal olarak zaman alabiliyor.

Öğrenilen Bilgileri Pekiştirir

Haftalar ilerledikçe dersler giderek daha da yoğunlaşıyor. Öğrencinin hayat boyu öğrenme alışkanlığı edinmesini amaçlayan ev ödevi; eğitim sürecinin önemli bir parçasıdır. Çocuğun kendisini kontrol etmesine ve sorumluluk duygusu yüklenmesine katkıda bulunan ev ödevi; aynı zamanda okulda öğrenilen bilgileri pekiştirir ve bireyi derse daha hazır hale getirir.

Bu Alışkanlık Nasıl Kazandırılabilir?

Ancak zaman zaman farklı nedenlerden “ödev yapma” konusunda öğrencilerle ebeveynler karşı karşıya gelebiliyor. Peki, evde çocuğa ödev yapma alışkanlığı nasıl kazandırılabilir? Marmara Okulları sizler için evde “ödev krizine” son verecek yöntemleri araştırdı. İşte öğrencilere ödev yapma alışkanlığı kazandırmanın yöntemleri:

Ödev Saati Sabit Olmalı

Öğretmenlerin sınıfta verdiği ödevleri hazırlamak için öncelikle öğrenciyle uygun bir saat dilimi tayin edilmelidir. Planlamanın çocukla birlikte yapılması değerlidir. Bu yaklaşım onun sorumluluk üstlenmesine yardımcı olacaktır. Öğrenci her zaman belirlenen saatte ödev masasına oturmalıdır. Bu konuda belki başlangıçta bazı problemler yaşanabilir. Ancak genel olarak çocuklar rutinleri benimserler. Israrla programa devam edilmesi onda mesuliyet duygusunu geliştirecektir.

Sessiz Bir Alan Şart

Öğrencinin ders çalıştığı ortama özen gösterilmelidir. Onun dikkatini dağıtacak ögelerden uzak bir mekan tercih edilmelidir. Özellikle bilgisayar, cep telefonu ve televizyon gibi dijital ürünler çocukların derse odaklanmasını zorlaştırabilir. Ayrıca sohbet edilen gürültülü ortamlar onların konsantrasyonunu bozabilir. Bu yüzden evdeki koşullar çerçevesinde sağlıklı bir ders çalışma alanı ve bir masanın temin edilmesi şarttır. Sözü edilen bu adres çocuk odası ve konutta uygun bir masa olabilir. Ödev yapıldığı esnada gereken tüm materyaller öğrencinin elinin altında olmalıdır. Bu onun derse yoğunlaşmasına yardımcı olacaktır.

Mükemmeliyetçi Olmayın

Ebeveynler, çocuklarına ödev yaptırırken oldukça hoşgörülü olmalıdırlar. Unutulmamalı ki her bireyin anlama becerisi farklı olabiliyor. Dolayısıyla hemen onlardan verilen bir ödevi eksiksiz yapmaları ve konuyu anlamaları beklenmemelidir. Bu yaklaşım çocukları sabırsız yapabilir ve ödev yapmaktan soğutabilir. Küçükler, ders sırasında hata yapabilir; hızlı veya yavaş yazabilirler. Büyüklere göre çok sıradan olan bir kelimeyi defalarca yazıp silebilirler. Bu çok normal bir durumdur. Onların öğrenme çağında oldukları akıldan çıkarılmamalıdır. Anne ve babalar sabırlı bir şekilde çocuğun gelişimini desteklemelidirler.

Takdir Etmeyi İhmal Etmeyin

Çocukların olumlu davranışları her zaman takdir edilmelidir. Bu onları derse ve öğrenmeye karşı motive edecektir. Özellikle çocuğun ödev yaparken gösterdiği çaba alkışlanmalıdır. Düzenli bir şekilde ödevlerini hazırlaması, sorumluluklarını yerine getirmesi muhakkak güzel ifadelerle onaylanmalı ve ödüllendirilmelidir. Bu tutum onların gelecekte sorumluluk üstlenmesine ve morallinin yükselmesine pozitif etki sağlayacaktır.

Öğretmen-Veli İş Birliği Önemli

Ödevlerin hazırlanması aşamasında “öğretmen ve velinin iş birliği” önemlidir. Ödevin yapılıp yapılmadığını sınıfta kontrol eden öğretmendir. Veliler ise evde bunun takibini ve gerektiği noktada yardım ederek çözüm odaklı hareket ederler. Ancak kimi zaman anne babalar rolleri karıştırarak öğretmen gibi davranabiliyor. Böyle durumlarda öğrencinin kafası karışır, ders çalışma istekleri kırılabilir. Öğrencinin “evde ödev yapmamayı” alışkanlık haline getirmesi halinde bu durum sınıf öğretmeniyle paylaşılabilir. Öğrenci ödevi zor bulabilir. Bu problemi çözecek olan öğretmendir.

Anne-Baba Yardım Etmeli

Bir öğrenci ödevlerini yaparken zorlandığı konularda elbette aileden yardım alabilir. Fakat ödevin tamamı veliler tarafından yapılmamalıdır. Bazen çocuk ödevini yaparken ebeveynlerin sonuna kadar başlarında beklemeleri de doğru bir davranış değildir. Bu onlarda öz güven kırılmasına, çabalarını azaltıp sorumluluk almamalarına sebep olabilir. Ancak gerek duyduğunda aile büyüklerinden destek alabileceğini bilmesi onu rahatlatacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.