Ülkemizdeki sınavlarda (AYT, TYT, LGS) hızlı okuma, anlama ve analiz etme becerisi büyük avantaj sağlıyor. Sadece Türkçe testlerinde değil, Matematik, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe gibi testlerde de kitap okuma alışkanlığına sahip öğrenciler, rakiplerinden birkaç adım önde başlıyor. Gelin düzenli kitap okumanın eğitimdeki artılarını birlikte irdeleyelim.
2023 LGS ve 2023 YKS’nin sonuçları incelendiğinde öne çıkan bazı veriler var. Bunlardan bir tanesi zaman yönetimi… Ülkemizdeki sınavların temel özelliği; en zeki öğrencidense en istikrarlı öğrenciyi ödüllendirmesi… Hayatta pek çok psikolojik ve biyolojik sorunla başa çıktığımız yaşlarda, hayatımızın geri kalanını belirleyecek sınavlara giriyoruz. Hem YKS hem de LGS hazırlık süreci uzun, zorlu, yıpratıcı maratonlar. Dikkatimizi dağıtacak çok fazla uyaran var. Bilgisayarlar, sosyal ilişkiler, oyunlar, sosyal medya vs. tüm bu uyaranlara gerektiği kadar zaman ayırıp, ders çalışmayı istikrarlı ve planlı şekilde sürdürmek sınavda başarılı olmanın anahtarlarından biri. Pek çok öğrenci sınav esnasında zamanı doğru yönetemediği için potansiyelinin altında puanlar elde ediyorlar.
Sınavda öğrencilerin en çok zamanını alan şey ise paragraf soruları ve yeni nesil matematik soruları… Bu soruları çözmekten daha önemli bir şey varsa o da soruyu ilk okuyuşta anlamak. Bunun için de hızlı okuma, anlama ve yorumlama becerisine sahip olmamız gerekiyor. Bunun yolu ise hâlihazırda kitap okuma alışkanlığımızın olması. Edebi eserler, metin çözümleme, çıkarım yapabilme becerimizi arttıracaktır. Öğrencilerin sınavı kazanmak için bir araç olarak değil, hayatlarının doğal ve vazgeçilmez bir parçası olarak kitap okumaları gerekir.
TYT oturumunda yer alan Türkçe testinde Türkiye ortalaması 40 soruda 14 net. Anadilimizi anlamaya dayalı bu testte doğru cevap ortalamasının 14 net olması bizi yeni kuşaklar hakkında endişelendirmeli. Zira dili ile bağlarını yitiren bir milletin herhangi bir konuda başarı göstermesi çok zordur. Türkçe konusunda başarısız olan bir öğrencinin matematik veya diğer sosyal bilimlerde de başarı sergilemesi söz konusu değildir. Çünkü hepsi temelde okuduğunu anlama becerisi ister.
Sınava hazırlanmak sadece bilişsel bir süreç değil aynı zamanda fiziksel ve psikolojik olarak zorlayıcı bir maratondur. Sınava hazırlanan öğrencinin fiziksel egzersizlerinden uyku düzenine, beslenmesinden psikolojik dalgalanmalarına kadar pek çok şeyi iyi yönetmesi gerekir. Bu noktada eğitim koçu ve psikolojik danışmanla çalışmaktan çekinilmemelidir. Marmara Okulları öğrencilerine profesyonel olarak eğitim danışmanlığı, kariyer danışmanlığı ve psikolojik danışmanlık hizmeti sunuyor. Eğitim müfredatını öğrencinin potansiyelindeki maksimum sınav başarısına ulaşabilmesi için dizayn ediyor. Hal böyle olunca Marmara Okullarındaki öğrencilerin YKS’de başarılı olup hayallerindeki üniversiteyi kazanabilmeleri için Açık Liseye geçmelerine veya YKS kurslarına gitmelerine gerek kalmıyor.
Öğrenciler zamanlarını ve konsantrasyonlarını iyi planlamalıdırlar. Verimsiz çalışmalardan kaçınmalı, çalışmaya ayırdığı süreyi en verimli şekilde kullanmayı öğrenmelidirler. Kitap okumak sizi entelektüel açıdan donanımlı bireyler haline getirir. Özgüveniniz ve bilişsel kapasiteniz artar. Sınavlarda zamana karşı yarışınızda en büyük destekçiniz olur. Sadece Türkçe testlerinde değil bütün testlerde rakiplerinize karşı avantaj sağlar.
Siz de hayallerinizdeki üniversiteye yerleşebilmek için tecrübenin ve kaliteli eğitimin adresi Marmara Okullarını tercih edebilir ve geleceğe doğru emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.