Millî Eğitim Bakanlığı’nca düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Sınavı 4 Haziran günü Türkiye genelinde 71 ilde gerçekleşti. Ortaokulların 8'inci sınıfındaki 1 milyon 246 bin 429 öğrenci başvurduğu sınav iki oturum halinde 15 bin 532 okulda ve 81 bin 570 salonda yapıldı.
Öğrencilere ilk oturumda sözel alanda Türkçe, TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru; ikinci oturumunda Matematik ve Fen Bilimlerinden toplam 40 soru yöneltildi.
Öğrenciler toplam 90 soruyu yanıtlamak için 155 dakika ter döktü. LGS cevap anahtarı www.meb.gov.tr adresinde yayımlandı. Sınav sonuçları 26 Haziran'da açıklanacak ve aynı gün tercih ve yerleştirme kılavuzu duyurulacak.
Marmara Kurs Merkezi uzmanları, 8. sınıf öğrencilerinin hayallerindeki liseye gitmek için ter döktükleri 2023 LGS merkezi sınavında yer alan soruları şu şekilde değerlendirdiler:
Sorular kafa karışıklığına yol açmayacak şekilde yalın bir dille hazırlanmış. Öğrencilerin en çok zorlandıkları Matematik soruları bu yıl geçmiş yıllara göre daha kolaydı. Sınavın kaderini Türkçe soruları belirleyecek. Çok kitap okuyan öğrenciler bir adım önde olacaklar.
Uzmanlar, "Her fırsatta ifade edildiği gibi; çok okumanın yararı bu sınavda bir kez daha kendisini gösterdi. Çok okuyarak dil becerilerini geliştiren okuma hızlarını ve anlama yeteneklerini zenginleştiren öğrenciler Türkçe dersinde daha başarılı olacaklar. Bu da onları hayal ettikleri daha iyi okullara yerleşmelerini sağlayacaktır.” diyor.
Sınav sorularını analiz eden Marmara Kurs Merkezi uzmanları şunları kaydetti: “Ders müfredatı kapsamında hazırlanan soruların dili özenli bir şekilde seçilmiş. Öğrencileri ikilemde bırakmayacak düzeyde net bir tarz benimsenmiş. Aynı anda öğrencilerin sözel ve sayısal yeteneği kullanmayı hedefleyen bir sınav olmuş. Bu yıl asıl sürpriz matematikte yapılmış. Öğrenciler matematikte çok zorlanmadı. Bu alanda başarı grafiğinin daha da yükseleceğini söylemek mümkündür. Ancak asıl Türkçe’ndeki performansları belirleyici olacak. Okudukları uzun metinleri anlayıp doğru yanıtlayanlar daha şanlı olacaklar. Sorulara bir bütün olarak bakıldığında Türkçe de başarılı olanlar diğer derslerde de yüzleri gülecek gibi görünüyor.”