Öğrenciler zorlu sınavlara hazırlanırken özellikle de sınava az zaman kala sabahlara kadar ders çalışma hatasına düşerler. Ancak uzmanlar bunun doğru bir yöntem olmadığı görüşünde. Hem LGS’de hem de YKS’de sona yaklaşılırken uzmanların adaylara tavsiyelerini Marmara Okulları sizler için derledi.
Zihnimizin öğrendiği verileri işlemek, sınıflandırmak ve kaydetmek için sağlıklı bir uykuya ihtiyacı vardır. Özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin günde en az 8, en çok 9 saat uyuması tavsiye edilir. Aksi taktirde zaten yeterince stresli olan süreç, sizi psikolojik ve fiziksel olarak daha sert şekilde yıpratır. Sınav sabahı hangi saatte uyanmanız gerekiyorsa bedeninizi o saatte uyandırmaya alıştırın. Bu sayede sınav günü geldiğinde daha dinç ve enerjik bir zihinle soruların karşısına geçersiniz.
Uzun saatler boyunca ders çalışırken çoğu insan çay ve kahveyi fazla kaçırır. Uyarıcı etkisinden dolayı bilişsel performansını arttırdığını düşünür. Bu bir noktaya kadar doğru olsa da her şeyin fazlası zarardır. Aşırı miktarda çay, kahve ve kola tüketmek depresif bir ruh haline sürüklenmenize yol açabilir. Bunun dışında beslenme rutininizde de büyük değişiklikler yapmamanız önerilir. Yemeklerinizi evde yemeye, fastfood gıdalardan uzak durmaya, yağlı ve tuzlu yiyecekler yerine meyve ve sebze tüketmeye kendinizi alıştırmanız gerekir. Paketli gıdaların yerine fındık, badem ve ceviz gibi yemişleri tüketebilirsiniz.
Kaygılar bize sürekli olarak olumsuz cümleler kurdurur. Hiç fark etmeden kendimize başaramayacağımızı, hayal kırıklığına uğrayacağımızı fısıldarken buluruz kendimizi. Oysa ki bizi bizden daha iyi motive edecek kimse yoktur. Olumsuz duygular baş gösterdiğinde nefes egzersizleri yapmalı, uzun yürüyüşlere çıkmalı ve pozitif cümlelerle kendimizi motive etmeliyiz. Sınavı korkulu bir an olarak değil hayallerimize ve hedeflerimize uzanan bir yol olarak görmeliyiz. Bu sayede sınava korku ve endişeyle değil umut ve heyecanla gireriz.
Çoğu öğrenci bu hataya düşer. Deneme sınavında aldığı puana odaklanarak esas dikkat etmesi gereken konuyu gözden kaçırırlar. Deneme sınavları hangi soru tiplerinde veya hangi konularda hata yaptığımızı tespit etmek için kullandığımız bir araçtır. Eğer yanlış yaptığımız konuları tespit edip o konuların tekrarını yapmıyorsak, deneme sınavlarının soru çözme pratiği dışında bir faydasını göremeyiz. Bu yüzden sabah sınav saatinde ve süresinde bir deneme çözmeli, sonrasında da yanlışımız çıkan konuları tekrar etmeliyiz. Hedefe ancak bu şekilde ilerleyebiliriz. Aksi taktirde yerimizde saymış oluruz.
LGS ve YKS haberlerine anında ulaşmak için Adana’da nitelikli eğitimin değişmeyen adresi Marmara Okulları’nın blog sayfasını takip edebilirsiniz.