Milli Eğitim Bakanlığınca ortaokulların 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava sayılı günler kaldı. Peki, nitelikli bir liseye geçiş yapmada kritik bir eşik olan LGS’de en çok hangi hatalar yapılıyor?
Eğitim uzmanları, sınav başarısı için adaylara şu önerilerde bulunuyor: Çözemediğiniz sorularla inatlaşıp zaman kaybetmeyin. Bu soruları işaretleyip, test bitiminde bir kez daha inceleyin. Sorularda yer alan altı çizili kavram ve cümlelere odaklanın. Zihinde yapılan işlemlerde hata riski olabilir. Adana Özel Marmara Okulları, LGS’de öğrencilerin uymaları gereken kuralları anlattı.
Ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav, 2 Haziran 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek. Öğrenciler kalan kısa sürede eksiklerini gidermeye çalışıyor. İyi bir hazırlık dönemi geçirilmiş olsa bile sınavda yapılan bazı yanlışlardan dolayı hedeflenen başarı elde edilmeyebilir. O halde, LGS'de genel olarak ne tür hatalar yapılıyor? Adayların hangi detaylar üzerinde durmaları gerekiyor? İşte bu soruların yanıtları...
Öğrencilerin sınav performanslarını değerlendiren verilere göre; daha çok uzun paragraf sorularda yapılan hatalar öne çıkıyor. Özellikle "sadece" veya "kesinlikle" gibi altı çizili ifadeler göz ardı ediliyor. Ayrıca pek çok öğrenci uzun paragraf sorulara “kesin zordur” önyargısıyla yaklaşılıyor. Söz konusu bu tip sorular daha özenli okunarak çözülmelidir. Uzmanlar, LGS’ye giren öğrencilerin en sık yaptığı diğer hataları şu şekilde sıralıyor:
Olumsuzluk Eki: Sınavda süreyi verimli kullanmanın ve başarıyı artırmanın en temel yöntemlerinden biri de soruları etkin ve dikkatli okumaktır. Adaylar soruları çözerken karşılaştıkları "hiçbir zaman, hangisi değildir, yoktur, asla vb." gibi olumsuz kelimeler ve ifadeler üzerinde durmalıdır.
Zihinden İşlem: Milli Eğitim Bakanlığının LGS’ye hazırlanan öğrenciler için yayımladığı “örnek sorularda” çok adımlı işlemler ağırlık kazanıyor. Dolayısıyla bu tarz soruları zihinden değil; test kitapçığı üzerinde çözmek daha sağlıklı bir yöntemdir.
Çeldirici Şıklar: Sorularda verilen şıkların tamamın okunması önemlidir. Doğruluğundan emin olunan ilk şıkın işaretlenip diğerlerinin okunmaması kişiyi yanıltabilir. Çünkü kimi zaman şıklar arasında doğru cevap gibi görünüp fakat hatalı olan çeldirici seçenekler bulunabilir.
Soruyla İnatlaşmak: Bazen tüm uğraşlara rağmen doğru cevaba ulaşmak mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda "Mutlaka bu soruyu çözmeliyim.” diyerek, çok fazla zaman kaybedilmemelidir.