Anasayfa Güncel Duyurular Sınav Stresini Yönetmek Başarıyı Doğrudan Etkiliyor!

Sınav Stresini Yönetmek Başarıyı Doğrudan Etkiliyor!

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav 2 Haziran’da, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 8-9 Haziran’da uygulanacak. İki sınav için zaman daraldıkça öğrencilerde ve ailelerde heyecan zirveye çıkıyor. Uzmanlar, bu kritik süreçte anne-babaları ve adayları aşırı strese karşı uyarıyor: Sınav stresini doğru yönetmek başarıyı doğrudan etkiliyor! Nitelikli eğitimiyle öğrencileri hayalini kurdukları liselere ve üniversitelere yerleşmelerini sağlayan Adana Özel Marmara Okulları, velilerin aşırı strese karşı almaları gereken önlemleri derledi.

1- Destekleyici ve Anlayışlı Olun: Anne ve babaların bugünlerde çocuklar için empati kurmaları ve açık iletişimde bulunmaları her zamankinden daha önemlidir. Ebeveynler sınav girecek adayların yaşadığı stresi ve heyecanı anlamaya çalmalıdır. Empati kurarak onların duyguları ve düşüncelerine değer verilmeli ve her fırsatta yalnız olmadıkları hissettirilmelidir. Bu dönemde sınava girecek çocuklar ile açık ve samimi bir iletişim kurulmalıdır. Onların kendilerini rahat bir şekilde ifade etmelerine fırsat tanınmalıdır. Asla yargılayıcı ve baskısı bir tutum sergilenmemelidir.

2- Gerçekçi Ve Olumlu Yaklaşın: Adayların tercihlerine saygı duyulmalı ve olabildiğince aşırı beklentilerden çekinilmelidir. Başarı beklentisi onların potansiyelleri ve becerileri çerçevesinde olmalıdır. Çocukların çalışmaları ve bu konudaki çabaları takdir edilmelidir. Bazen küçük başarıları bile kutlanmalı ve ödüllendirilmelidir. Unutulmamalıdır ki; olumlu geri bildirimler bireyde moral ve motivasyonu pekiştirir.

3- Sağlıklı Bir Çalışma Ortamı Yaratın: Sınava ilişkin zaman giderek daralıyor. Bu zaman diliminin daha iyi değerlendirilebilmesi için adaylara daha fazla destek sağlanmalıdır. Onlara ders çalışmaları ve dinlenmeleri için düzenli, rahat, sessiz ve dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış rahat bir çalışma ortam hazırlanmalıdır. Öğrencilerin çalışma ve dinlenme zamanlarını dengeli planlamalarına yardımcı olunmalıdır. Düzenli dinlenmeler stresi seviyesini azaltır.

4- Fiziksel ve Ruhsal Sağlığına Özen Gösterin: Sınava hazırlanan adayların bu günlerde sağlıklı beslenmeleri, düzenli egzersiz ve uykuları büyük önem taşıyor. Anne ve babalar çocukların dengeli beslenmelerine ve uyku düzenleri hususunda daha duyarlı davranmaları şarttır. Bilinmelidir ki; bedensel sağlık, zihinsel sağlığa da pozitif etki sunacaktır. “Daha çok çalışmalıyım” kaygısıyla fiziksel aktiviteden uzak kalınmamalıdır. Kısa süreli de olsa düzenli egzersiz, stresi azaltmada ciddi rol oynar. Aileler bu noktada teşvik edici olmalıdır.

5- Aile İçinde Destekleyici Atmosfer Yaratın: Sınav hazırlanan çocukların stres düzeylerini azaltmak için ailece birlikte zaman geçirilmelidir. Bunun için keyifli aktivitelerle onlar rahatlatılmalı ve motive edici sözlerle moralleri yüksek tutulmalıdır.

6- Olağanüstü Hale Dönüştürmeyin: Sınava hazırlık sürecinde evde adeta olağanüstü hal ilan edilmemelidir. Ailedeki genel düzenin değişmesi olası başka sorunlara neden olabilir. Evet, bu dönem adaylar için kritiktir. Ancak sürecin aile normalinin içinde yönetilmesi daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

7- Gerekirse Profesyonel Destek Alın: Öğrencilerin stresle başa çıkmalarına yardımcı olmaları için gerektiğinde bir psikolog veya rehber öğretmenden profesyonel destek alınabilir.

8- Kendi Stresinizi de Yönetin: Ebeveynler de sınava hazırlanan çocukları kadar stresli ve kaygılı olabiliyor. Anne-babaların da streslerini kontrol etmeleri ve konuda iyi örnek olmaları gerekir. Aile büyüklerinin sakin, huzurlu ve dengeli olması evdeki tüm bireylere yansıyacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.