Anasayfa Güncel Duyurular Yazı Yazma Yeteneği Nasıl Geliştirilir?

Yazı Yazma Yeteneği Nasıl Geliştirilir?

İnsanlık tarihin ilk yazısı Mezopotamya’da M.Ö. 3500 yıllarında Sümerler tarafından kil tabletlerdeki geliştirilen çivi yazısıdır. Duygu ve düşünce ve bilgiyi özel işaret, sembol veya harflerle bir ortama aktarma eylemi olan yazının icadı aynı zamanda tarihin başlangıcı olarak kabul edilir. Yazının keşfedilmesi medeniyetlerin gelişmesinde büyük bir adımdır.

Söz Gider Yazı Kalır

Peki, yazmak nedir? Neden yazı yazmaya ihtiyaç duyarız? Yazı yazmak neden bu kadar önemlidir? Pek çok tanımlama yapılabilir. Ama kısaca yazmak; görmek, hissetmek, duymak, tatmak, koklamak, anlamaktır… Duyu organıyla zihinde oluşan analiz ve sentezlerin harf, kelime ve cümlelerle bir metine dönüşmesidir. Yazmak, insanların fikirlerini ifade etmeleri ve iletişim kurmalarıdır. Söz gider, yazı kalır… Yazı iz bırakır, insanlık tarihinin hafızasıdır. Marmara Okulları, “Yazma becerimizi nasıl geliştirebiliriz?” sorusuna yanıt aradı. Gelin bu ipuçlarına bir göz atalım…

Çok Çalışmak Gerekiyor

Yazma becerisini nitelikli hale getirmek elbette yoğun bir çabaya ve bir takım pratiklere bağlıdır. Bu hususta mükemmeli yakalamak için çok çalışmak gerekiyor. Yazıda belli bir üslubu bulmak uzun soluklu bir iştir. Sabır, bilgi, birikim ve uğraşla yol alınabilir. Belirli alanlarda uzmanlaşmak bu noktada veriminizi artırabilir ve sizi daha da iyi bir yazar yapabilir. Yazma yeteneğinizi güçlendirmenin bir takım yöntemleri var. Bu kurallara uyduğunuz takdirde yazma becerinizi ilerletebilirsiniz.

Okuma Alışkanlığınızı Geliştirin

Okumak, yazma becerisi kazanmanın en temel yöntemlerinden biridir. Çok okumadan nitelikli metinler üretmek mümkün değildir. Farklı alanlardaki kitapları, makaleleri okumak, kelime dağarcığınızı, dilbilgisi birikiminizi ve yazma tarzınızı zenginleştirir. İyi yazarların çok kitap okuduklarını unutmamak gerekir.

Düzenli Yazmayı İhmal Etmeyin

Yazma becerisinde istenen başarıyı elde etmek için düzenli yazmak da önemlidir. Yazma alışkanlığı edinmek için düzenli bir şekilde günlük, fıkra, blog, hikaye, öykü veya çeşitli konularda makaleler kaleme alabilirsiniz. Yazmada belirli bir disiplin tutturarak ifade kabiliyetinizi güçlendirebilirsiniz.

Geri Bildirimleri Değerlendirin

Yazılarınızı başkalarına okutarak veya yazma gruplarına katılarak geribildirim alabilirsiniz. Olumlu veya olumsuz değerlendirmeleri dikkatli bir şekilde inceleyin. İyi bir geribildirim, yazma becerilerinizi destekler. Sağlıklı geribildirimler yazdıklarınızdaki güçlü veya zayıf yönlerinizi belirler.

Dilbilgisi Kurallarını Öğrenin

İyi bir yazma becerisi için dilbilgisi ve imla kurallarını yeterli düzeyde bilmek gerekir. Herkesin keyifle okuyacağı kaliteli eserleri üretmek; cümle, anlam ve imla kurallarına özen göstermeye bağlıdır.

Farklı Yazı Türlerini Deneyin

Farklı yazı türlerini denemekten çekinmeyin, Kendinizi asla sınırlamayın. Yeni yazı yöntemleriyle kendinizi ifade etmenin yollarını keşfedeceksiniz. Şiir, öykü, deneme, makale yazma gibi farklı türlerde deneyler yapın. Bu sizlerin yazma potansiyelini çeşitlendirecektir.

Düzenleme ve Gözlemleme Yapın

Yazmak bir ömür boyu süren uzun soluklu bir süreçtir. İlk eserleriniz kusurlu olabilir. Bu sizde yılgınlığa neden olmasın. Eksiklik yönlerinizi tamamlayın. Yazılarınız dil ve içerik açısından zenginleştirmek için örnek eserleri inceleyin. Daha nitelikli yazılar için durmadan araştırın, gözlemleyin, okuyun ve yazın. Bu sizi bir gün mükemmel bir yazar yapabilir.

Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.