Milli Eğitim Bakanlığınca lise 10, 11 ve 12. sınıflar için “seçmeli ders” haline getirilen “temel hukuk bilgisi” dersinin müfredatı hazırlandı. Haftada iki saat olmak üzere toplam 72 saat öğretim programını içeren temel hukuk bilgisi dersi ile öğrenciye hukuk okuryazarlığı, hak arama ve haklarını koruma konusunda gereksinim duyacakları bilgi ve becerinin kazandırılması hedefleniyor. Ayrıca hukuk alanında öğrencilere farkındalık kazandırılması, onlara hukuki sorgulama yapabilmeleri ve bu kazanımları günlük yaşantılarına yansıtabilmeleri amaçlanıyor. Öğretim programı bilgi ve iletişim teknolojileriyle desteklenecek.
Dersi tercih edecek öğrencilere “temel hukuki kavramlar ve süreçler” öğretilecek. “Hakkaniyet, sorumluluk, yasallık, uzlaşı, muhakeme” alan becerileri dikkate alınarak programı yazılan derste şu konu başlıkları üzerinde durulacak:
Üç üniteden oluşan dersin müfredatında şu konular anlatılacak:
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru, UYAP Vatandaş Portalı, adli ve idari mercilerin tanımları, ara buluculuk ve uzlaştırma kavramları, ihbar ve şikâyet, dava türleri, mahkemelerde dava açma işlem örnekleri, vekaletname ve vasiyet türleri, adli yardım hizmetleri gibi konular öğrenciye kazanım olarak verilecek.
Hukuk, hukukun kaynakları, hak ve borç kavramları, borç ilişkisinin unsurları, sözleşme türleri, “iyi niyet” ve “dürüstlük” kuralları ile ilgili çıkarımlarda bulunma, hakları sınıflandırma gibi kazanımlar verilecek.
Sınıfta canlandırma yapmak suretiyle kamu hukuku ve özel hukuk dallarıyla belirlenen dava konuları kazanım olarak öğrenciye verilecek.