Anasayfa Güncel Duyurular Geleneksel Oyunlar Okul Bahçelerinde Yeniden Oynanacak

Geleneksel Oyunlar Okul Bahçelerinde Yeniden Oynanacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik “Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu” kitabı ve bu oyunlara ilişkin videolar hazırlandı. Kılavuz niteliğindeki bu önemli çalışmayla geleneksel çocuk oyunlarının okul ortamlarında canlandırılması, ders içi ve ders dışı faaliyetlerde yer alması hedefleniyor. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ekran bağımlılığı ve obezite gibi problemlerle mücadele etmenin en kolay yolunun çocukları geleneksel oyunlara yönlendirmekten geçtiğini kaydediyor.

Geleneksel Oyunlar Yaşatılacak

Geleneksel oyunlar; çocukların duyuşsal, bilişsel, psikomotor, sosyal ve kültürel gelişimlerinin en önemli kaynakları arasında yer alıyor. MEB, günümüzde yerini dijital oyunlara bırakan geleneksel oyunların yaşatılması için “Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu” kitabını hazırlayarak anlamlı bir projeye imza attı.

“Altın bilezik, ay dede oyunu, ayak ayak üstüne, balık ağı, benim bir atım var, beştaş, çatlak patlak, çekirge, çember çevirme, çuval yarışı oyunu, deve cüce, fasulye torbası atma, gölge kovalamaca, halat çekme, ilkbahar-yaz sonbahar-kış, ip atlama (tek ip- çift ip), seksek, isim şehir” gibi çok sayıda oyunun yer aldığı kitap, görsellerle desteklenerek, uygulaması daha da kolaylaştırılmış. Oyun tanımları, özellikleri ve işlevlerinin ele alındığı kitapta, “oyunun adı, seviye, oyuncu sayısı, araç-gereç ve amacı” gibi başlıklar altında her oyun sade bir dille anlatılmış.

Vazgeçilmez Bir Yere Sahiptir

4 bölüm ve 129 sayfadan oluşan kitapta “Oyun ve Geleneksel Oyun Kavramı” kısmında; oyunun özellikle çocuk dünyasında sevgi görmek ihtiyacı kadar vazgeçilmez bir yere sahip olduğu vurgulanarak “oyunun çocuk için yalnızca zaman geçirme ve eğlenme faaliyeti” olmadığının altı çiziliyor. Oyunun çocuğu eğitip hayata hazırladığı ifade edilen eserde “Değerler Eğitiminde Oyunun Önemi” bölümünde çocuğun oyun aracılığıyla öğrendiği sosyal ve kültürel değerler şu şekilde sıralanıyor:

“Saygı, sevgi, öz güven, kurallara uyma, misafirperverlik, iş birliği, sorumluluk, başarıyı tebrik etme, paylaşım, adalet, dostluk, dayanışma, yardımlaşma, iyilik, kötülük, haksızlık, dürüstlük, selamlaşmanın önemi, kararlılık, strateji geliştirme, adabımuaşeret kuralları ve sabır.”

Oyun En Etkili Öğrenme ve Gelişme Aracıdır

"Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" kitabı hakkında değerlendirmelerde bulunan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çocuk oyunlarının en etkili öğrenme ve gelişme aracı olduğunu söylüyor. Çocuğun oyun sırasında birçok şeyi denediğini ve dış dünyayı keşfettiğini dile getiren Tekin, şöyle devam ediyor: “Çocuk oyunla temel becerilerini geliştirir. Aynı zamanda insanları gözlemler, kuralları ve sınırları kavrar, insanlarla iletişim kurmayı öğrenir, özelliklerini fark eder ve kendini geliştirir.”

“Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu” kitabına erişmek için tıklayınız.

Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.