4 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan LGS’de yaklaşık 1 milyon 236 bin öğrenci ter dökecek. Sınava sayılı günler kala işte LGS’de başarılı olmanın 10 yolu…
LGS’ye hazırlık sürecinde öğrenciler, arkadaşlarından geri kalma endişesi ya da aile baskısıyla her anlarını ders çalışarak geçirmelerini gerektiğini düşünüyor. Ancak, çok çalışmak, bu çalışmanın verimli olduğu anlamına gelmiyor. Verimli ders çalışma rutini ise kişiye özel olmalıdır. Öğrencinin ders çalışma periyotlarında ve derslerde kendi dikkat süresini belirlemesi ve molalarını buna göre planlamasıyla oluşur. Çalışma programında pomodoro gibi aralıklı ders çalışma metotları kullanılmalı ve düzenli molalar verilmelidir. Ders çalışma dışındaki zamanlarda öğrenciye moral verecek aktiviteler yapılmalıdır.
LGS'ye hazırlanan öğrencilerin başarı için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemesi gerekir. Uzun vadeli hedeflerin sonuçlarını almak da uzun bir zaman dilimi gerektirdiği için öğrenci sıkılma, pes etme gibi durumlar yaşayabilir. Bunu engellemek için uzun vadeli hedeflere giden yolda kısa vadeli hedefler konulmalıdır. Örneğin, öğrencinin uzun vadeli hedefi sınavda 20 Türkçe neti yapmaksa, ocak ayında en az 15 net yapabiliyor olması da kısa hedef olabilir.
Neredeyse tüm öğrenciler eğitim-öğretim yılının başında kendilerine ders programı hazırlar ancak çoğu öğrenci bu programa uyamadığı için vazgeçer. Ancak dikkat edilmesi gereken, öğrenci programa uyamıyorsa o programın öğrenciye uygun olmadığıdır. Her öğrencinin potansiyeli farklıdır ve program da öğrencinin temposuna uygun olmalı, gerekirse ilerleyen zamanda güncellenmelidir.
LGS'ye hazırlık döneminde birçok ruh hali öğrencileri bekliyor. Bazen denemelerde sonuçlarına sevinip özgüven kanan öğrenci, bazen de ‘Yapamayacağım’ düşüncesiyle pes etme noktasına gelebilir. Öğrenciler bu ruh hallerine hazırlıklı olmalıdır. Her zaman çok iyi modda olunamayacağı, zaman zaman düşüş yaşanabileceği, aşırı stresin hata yapmaya sürükleyeceği öğrenciler tarafından anlaşılmalıdır. Kaygı düzeyi yüksek olan öğrenciler için aile ve öğretmen desteğinin yanı sıra profesyonel bir yardım da gerekebilir.
LGS'ye çalışmaya başlayacak öğrenciler için yaz tatili, ara tatiller, bayram tatilleri, ve okulun son zamanları önemlidir. Bu tatillerde öğrenciler kendini “kampa” alarak netlerini arttırabilir. Bu tatilleri iyi değerlendiremeyen öğrencilerde ise düşüş yaşanabilir. Uzun tatillerde öğrenciler eksik konularını tamamlamaya yönelik bir program yapmalıdır. Yaz aylarından itibaren LGS’ye çalışmaya başlamak isteyen öğrenciler, heveslerinin erken kaçmasına ve yorulmaya neden olmamak için programlarını çok yoğun yapmamalılar.
LGS'de başarılı olabilmenin yolu, teknoloji gibi keyif veren uğraşlara hayır diyebilmekten geçiyor. Bilgisayarda oyun oynamayı seven, sosyal medyada vakit geçiren, dizi ve filmleri kaçırmayan öğrencilerin bunlardan uzak durması önemlidir. Bu dikkat dağıtan unsurların çalışma alanına hiç girmemesi gerekir.
Öğrencilerin sınav netlerini arttırması için çözdükleri soruların analizini iyi yapması gerekir. Bir test ya da deneme sınavını çözdükten sonra bu soruları incelemek ve hatanın nedenini tespit etmek önemlidir. Hataya bilgi eksikliğinin mi yoksa dikkat eksikliğinin mi neden olduğunu belirledikten sonra mutlaka o sorunun doğru cevabı öğrenilmelidir. Bunun için de çözümlü soru bankalarını kullanmak yararlıdır.
Sınavı stratejik bir oyun olarak düşünmek mümkündür. Düzenli ve verimli çalışan öğrenciler, sınava az bir zaman kala daha fazla net için yöntemler belirlemelidir. Örneğin, sınavda ilk önce hangi dersten başlayacağınız, hangi derse kaç dakika ayıracağınız planlı olmalıdır.
Sınava hazırlanan öğrencilerin, özellikle ikinci dönemin sonuna doğru çıkmış soruları çözmesi gerekir. Bunun yanında eylül ayı itibarıyla her ay MEB kazanım testlerini çözmek LGS sınav formatına alışması ve soru tipini anlamaya yardımcı olur. Bir konuyu öğrenirken temel düzey test ve etkinlikler çözmekle başlanmalı ancak sonrasında fazla zaman kaybetmeden seviye arttırmak gerekir. Yeni nesil sorular çözmek, soru pratiği yapmak ve farklı kaynaklar kullanmak faydalı olacaktır.
LGS'de başarının yollarından biri de hızlı ve verimli okuma becerilerini geliştirmektir. Öğrenciler, bu beceri sayesinde sınavda uzun paragraf sorularını daha hızlı okuyabilir ve artan sürede zorlandıkları sorularla ilgilenebilir. Öğrencilerin sınavda süreyi iyi kullanabilmesi ve soruları doğru anlayabilmesi için de kitap okumak gereklidir.