LGS 4 Haziran’da yapılacak. Marmara Okulları Genel Müdürü Hasan Kılınç, LGS’ye sayılı günler kala öğrenci ve velilerin kafasına takılan sorular yanıtladı.
İyi bir üniversitenin yolu, iyi bir liseden mi geçiyor?
Lise dönemi, bireylerin kişiliğini ve yetişkin olduğunda kullanacağı becerileri somut hale getiren bir süreçtir. Kişiyi tanımlayan kavramlar, değerler lisede oluşur. Lise; vizyon oluşumu demektir. Dünya vatandaşı olunabilecek mi, yerel düşünüp global bir insan olunabilecek mi sorularının cevabı lisede şekillenir. Ve bu listenin sonunda da hangi üniversiteye gideceği sorusu gelir.
En yüksek puanla girilen lise en iyisi midir?
Türkiye’de en yüksek taban puanla alan liselerin en iyi lise olduğu algısı doğru değildir. Bu puanlar, örneğin 120 kontenjanı olan bir lisede 120’nci sıradan o okula giren öğrencinin başarısını gösterir. O liseye yerleşen öğrencilerin istikrarlı çalışan ve başarı odaklı öğrenciler olduğunu anlamı çıkarılabilir. 120 kişilik kontenjana yüzde 0,11 en son yerleşen öğrenci olarak dahil olduğu takdirde okulun iyi öğrencilerden oluştuğu kabul edilir. Ama bu da söz konusu okulun iyi bir okul olup olmadığı sorusuna tam bir cevap vermez. En iyi öğrencilerden oluşan bir okul olduğu söylenebilir.
En iyi okul nasıl anlaşılır?
Okulun iyi bir okul olarak değerlendirilebilmesi için öğretmenlerinin uzun süre orada görev yapmış olması, okulun yurt dışı bağlantılarının olup olmaması, laboratuvar imkânları, İngilizce eğitiminin iyi olması önemlidir. Lise öğrenciyi IB, A Level, AP, CIE gibi sınav ya da programlara hazırlamalıdır. Yereli iyi bilen ama global alanda rekabet edecek bir bakış açısı kazandırılmalıdır. Öğretmenler, alanlarındaki gelişmeleri takip etmeleri, kendilerini geliştirmelidir.
Bir lise, web sayfasında sadece üniversite kazandırma başarılarını sunuyorsa, bireye değer katacak becerilerden bahsetmiyorsa orası iyi bir lise özelliğini tam olarak taşımaz. Çünkü lise, üniversiteye geçişte geçirilmesi gereken bir zaman dilimi değil, bireyin kendini inşa ettiği ve çeşitli kişisel özellikleri kazandığı yıllardır.