2023 yılında 80 bin öğrencinin yerleştiği ülke genelindeki bin 308 ikinci öğretim programı Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) son dakika kararıyla kaldırıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını kaydetti. İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azalttıklarını belirten Özvar, önümüzdeki akademik yıldan itibaren Türk dili edebiyatı, sosyoloji, çocuk gelişimi, felsefe ve tarih açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Erol Özvar, Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada; erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi. Bu yıl üniversitelerde 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu duyuran Özvar, ülkede yükseköğretime erişim talebinin güçlü bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.
Bu yıl ilk kez Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosuna yer verildiğini hatırlatan Özvar, şu an 109 üniversitenin 898 programının TYÇ Logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu anlattı. Yükseköğretim mezunlarının bu logoya sahip olmanın uluslararası bazı avantajlar getirdiğine dikkat çeken Özvar, mezunların diplomalarının yurt dışında daha hızlı tanınmasını ve istihdam imkânlarının artmasını mümkün kıldığını vurguladı.
İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azalttıklarını aktaran Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulunun aldığı önemli kararları paylaştı. Gelecek akademik yıldan itibaren yalnızca 35 yaş üstündeki öğrencilerin Türk dili edebiyatı, sosyoloji, felsefe, çocuk gelişimi, tarih ve açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında kayıt yaptırabileceğini açıklayan Özvar, öncelikle öğretmenlik mesleği olmak üzere ülkenin istihdam dengesini dikkate alarak bu kararları aldıklarını anımsattı.
Bir yandan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelere ilave kontenjanlar verildiklerinin üzerinde duran YÖK Başkanı Özvar, diğer taraftan piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yaptıklarını belirtti. Psikoloji, eczacılık, mimarlık, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmeyi hedeflediklerini ifade eden Özvar, bu bölümlere ilişkin öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasiteleri göz önünde bulundurarak düşürülme yoluna gidildiğini kaydetti.
Önümüzdeki dönemden itibaren tüm devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına kontenjan tanımlanmadığının altını çizen Prof. Dr. Erol Özvar, kapatılan programların kontenjanları açılan istihdam odaklı yeni programlara tanınarak 1 milyonu aşkın kontenjanın tamamının korunduğu bilgisini verdi. Geçen yıla göre toplam kontenjan sayısında herhangi bir düşüş olmadığını belirten Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.