2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercih edilecek bölümlerin yer alacağı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda bir ilke imza atılacak. Adana Özel Marmara Okulları, mezuniyet belgelerinde TYÇ Logosu kullanım hakkına sahip üniversiteler ve program sayılarını konusundaki son gelişmenin detaylarını anlattı.
Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre; Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda ilk kez 109 üniversitenin 898 programı Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu kullanacak.
Dikkat çeken bu önemli adım, YÖK’ün Avrupa Yükseköğretim Alanı (AYA) ile uyum çalışmaları kapsamında atılıyor. Bu çerçevede gerekli koşulları taşıyan yükseköğretim programlarının mezuniyet belgelerinde 23 Aralık 2021 tarihinden buyana TYÇ logosu kullanım hakkı veriliyor.
Yükseköğretim mezuniyet belgelerinde TYÇ logosunu kullanılabilmek için bazı standartların tamamlanması gerekir. İşte o şartlar…
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) süreci şöyle gerçekleşiyor: Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun (YÖKAK) yetkilendirdiği akreditasyon kuruluşlarınca akredite edilen “yükseköğretim programları” YÖK tarafından değerlendirilir. Daha sonra bu programlar Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Kurulu gündemine alınması için Mesleki Yeterlilik Kurumu’na (MYK) bildirilir. TYÇ Kurulunca uygun bulunan “yükseköğretim programları”, mezuniyet belgelerinde TYÇ logosu kullanım hakkı elde ediyor.
TYÇ logosunun “Mezuniyet Belgesinde” bulunması, yükseköğretim mezunlarına uluslararası alanda bir takım avantajlar kazandırıyor. Yurt dışında, bu logoya sahip programlardan mezun olan öğrencilerin diplomaları daha fazla dikkate alınıyor. Bu mezunların istihdam seçenekleri artıyor. TYÇ Logosu, ülkeler arasında yatay ve dikey öğrenci hareketliliğine ciddi katkı sağlıyor. Bu imkân, ayrıca yükseköğretim staj yeterliliklerinin ve yurt dışında geçirilen öğrenim dönemi kazanımlarının karşılıklı doğrudan tanınmasına yardımcı oluyor.
Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile uyumlu biçimde kurgulanan TYÇ, eğitim ve öğretim programları (ilk, orta, yükseköğretim, mesleki, genel ve akademik) ile kazanılan tüm yeterlilik içeriklerini belirleyen ulusal yeterlilik çerçevesidir.