ÖSYM tarafından düzenlenen 2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 8-9 Haziran tarihinde üç oturum halinde gerçekleşti. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testinden (YDT) oluşan YKS’ye 3 milyon 120 bin 878 aday katıldı. Peki, 2024-YKS sorularının zorluk derecesi nasıl? Adana Özel Marmara Okulları eğitim uzmanları, TYT ve AYT sorularını yorumladı.
Türkçe: Sorular, genel olarak Türkçeyi doğru kullanma, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi, okuduğunu anlama ve yorumlama, imla kurallarını kullanma becerilerini ölçmeye yönelik hazırlanmış. Sınavın belirleyici dersi Türkçe’dir. Sorular anlam yoğunluğu olan katmanlı metinlerle oluşmuş. Dilbilgisi yazım ve noktalama ağırlıklı sorulardan meydana geldi. Türkçe testinin orta seviye ve zor soruların kısmen fazla olduğu ifade edilebilir.
Matematik: Soruların zorluk düzeyi kolay. Anlaşılması basit, uzun işlem gerektirmeyen sorular. Her yıl olduğu gibi 2024-TYT’de dört işlem yeteneğini ölçen sorular yine dikkat çekiyor.
Kimya: Genel olarak çalışan her öğrencilerin yapabileceği anlaşılır konulardan sorular gelmiş.
Biyoloji: Sorular, temel biyoloji bilgisine sahip adayların kolaylıkla çözebilecekleri nitelikte.
Edebiyat: Son yıllardaki en kolay edebiyat sınavlarından biri. Edebiyata normal düzeyde çalışan hemen her öğrencinin yapabileceği bir test. Çünkü sınavda fazla detay sorular sorulmamış.
Matematik: YKS sıralamasında etkili olacak özellikte seçici bir sınav. Zor soruların olmasının yanı sıra uzun işlem gerektiren soruların oranı fazla…
Fizik: Sınavda 14 fizik sorusunun 7’si 11. sınıf, 7’si 12. sınıf konularından. Müfredat kapsamında dengeli bir dağlım söz konusu. Soru içerikleri bilgi, yorum ve çıkarım amaçları bakımından çeşitliliğe sahip. Soruların önemli bir bölümünde öğrencilerin akademik fizik bilgileri dikkate alınmış. Kavramları hatırlamaları ve bu bilgileri doğrudan kullanmaları hedeflenmiş. Sınav orta düzeyde zorluk seviyesinde. Sağlam bir temel bilgiye sahip adayların bu derste başarılı olmaları beklenir.
Coğrafya: Coğrafya sorularının konu ve ünite dağılımları oldukça ölçülü. Sosyal Bilimler-1 testinde ilk kez “Doğal Sistemler” ünitesine yer verilmediği görülüyor. Çevre ve toplum ünitesi ağırlık kazanmış. Ayrıca geçmiş sınavlarda olduğu gibi bu sene de harita okuryazarlığı ön planda. Kolay bir ders olduğu için çözüm ortalaması yüksek çıkabilir. Sosyal Bilimler-2 testinde de konu/ünite dağılımında da belli bir denge gözetilmiş. Sınavın zorluk seviyesi ortadır. 2 veya 3 sorunun belirleyici olacağı öngörülebilir.
Tarih: Tarih sorularında konu dağılımı dengeli… Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) kazanımları ve müfredata uygunluk göz önünde bulundurulmuş. Daha çok bilgiyi kullanma ve analiz etme gücünü ölçen sorulara yer verilmiş. Ayrıca kronoloji bilgisi, tarihi kavramlar, neden-sonuç ilişkisi ve temel bilgiler değerlendirilmiş. AYT Sosyal Bilimler-1 testinde 3, Sosyal Bilimler-2 testinde 2 soru belirleyici olabilir. Açık, net ve anlaşılır bir dilin kullanılması büyük avantaj. Öte yandan bilgiye dayalı yorum gerektiren sorulara da yer verilmiş. Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 testinin zorluk seviyesi zor iken, Sosyal Bilimler-2 testi orta zorluk düzeyinde olduğu söylenebilir.
Felsefe Grubu: Bu test psikoloji, felsefe, mantıktan ve sosyoloji oluşuyor. Sorular 10 ve 11. sınıf müfredatı kapsamında tasarlanmış. Felsefe ve sosyoloji de bir bölüm sorular uzun paragraflara dayalı. Burada adayların yorum gücü ve bilgi düzeyi mercek altına alınmış. Psikoloji ve mantık sorularında ise doğrudan bilgiyi sorgulayan bir yöntem benimsenmiş. Zorluk derecesi orta düzeyde olan felsefe grubu sorularının dili açık ve net olması önemlidir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Sorular Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına uygun hazırlanmış. Sınavda öğrencilerin mevcut bilgi düzeyleri sorgulanmış. Bu kapsamda ağırlıklı kavram bilgisi sorularına yer verilmiş. 4 soru doğrudan bilgiyi ölçer nitelikte iken 2 soru yorum sorusu olarak adayların karşısına çıkmış. Açık ve anlaşılır özellikteki bu yılki soruların bilgi ağırlıklı olması, öğrencilerin müfredata hakim olmasının değeri ortaya koyuyor.
Kimya: Seçici orta düzey üstü bilgi ağırlıklı sorulardan meydana geliyor.
Biyoloji: Orta ve zor seviye sorular vardı. AYT daha eleyici özellikte olduğu söylenebilir.