Anasayfa Güncel Duyurular 2023 LGS’de Öğrencileri Neler Bekliyor?

2023 LGS’de Öğrencileri Neler Bekliyor?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremin neden olduğu olumsuzluklardan ötürü öğrencileri bu yıl fazla zorlamayacaklarını ve LGS’nin geçmiş yıllara kıyasla daha kolay bir soru havuzundan oluşacağını belirtti. Ancak bu açıklama öğrenciler üzerinde bir rehavet yaratmaması gerekiyor. Zira LGS bir yerleştirme sınavından öte bir eleme sınavı. Yani sınavın soru havuzu genel olarak kolay sorulardan oluşsa da her testte en az bir eleyici nitelikte soru bulunacaktır. Adana’da eğitimin önde gelen ismi Marmara Okulları 2023 LGS’ye girecek adaylar neler bekliyor, sizler için anlattı.

Geçtiğimiz günlerde ulusal gazetelerin eğitim editörleri ile buluşan Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer gerek deprem bölgesindeki gerekse diğer bölgelerdeki çocukların yaşanan doğal afetten psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini ve bu yüzden LGS ile ilgili bazı kararlar aldıklarını açıkladı. Sınav müfredatının 8. sınıfın ilk dönem konularına kadar olması ve ikinci dönem konularına ilişkin soruların sınavda yer almaması bunlardan biri. Bununla birlikte soruların zorluk seviyesi de daha kolay olacak. Ancak bu durum ortalamaların yükselmesine ve bazı puan aralıklarında aşırı yığılmaya neden olabileceğinin de altı çiziliyor.

İkinci Dönem Konuları Sınavda Yer Almayacak

Sınav müfredatında sekizinci sınıfın ikinci dönem konularından sorulara yer verilmeyeceğini açıklayan Bakan Özer akla 2020 yılını getirdi. Zira 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinden ötürü okullar kapatılmış ve uzaktan eğitime geçilmek zorunda kalınmıştı. Bu dönemki LGS’de de tıpkı bugün olduğu gibi sekizinci sınıf ikinci dönem konuları sınavda yer almamıştı.

Sınavda Zor Sorular Da Olacak

Sınav soruları ne kadar kolay olursa olsun bu herkesin hedefine ulaşabileceği anlamına gelmiyor. Zira hedefler sınırlı. 1 milyon 200 binden fazla 8. sınıf öğrencisi LGS’ye giriyor. Buna karşın LGS puanı ile öğrencilerini kabul eden okulların oranı ise %10. Sınav soruları kolaylaşsa bile herkesi mutlu edecek bir formül söz konusu değil. Dolayısıyla sınava giren bir milyonu aşkın öğrenciden yalnızca 200 bini mutlu sona ulaşacak. Bu yüzden her test içerisinde en az bir zor soru yer alması bekleniyor.

Uzun Paragraflar Azalabilir

Uzun yıllardır öğrencilerin sınavlarda en çok zorlandıkları konulardan bir tanesi de uzunluğu bir sayfa boyutuna kadar ulaşan paragraflar. Uzun paragraf sorularının çoğunu öğrenciler doğru yanıtlasalar bile kaybettikleri zaman, sınav süresinin daha verimli şekilde kullanılmasına engel oluyor. Bu açıklama ile birlikte uzun paragraf sorularının sayısında azalma bekleniyor. Ancak yine de belirleyici etkisi olacak nitelikte zor soruların da olması bekleniyor.

Öğrenciler Sınavı Hafife Almamalı

Benzer bir örneğini 2020 yılında Covid 19 pandemisi sırasında yaşadığımız bu durum öğrencilerde bir rehavet duygusu yaratmamalı. Zira sınavın kolaylaşması orta seviyelerde başarı göstermesi beklenen adaylar için bir avantaj gibi görünse de sınava disiplinli şekilde hazırlanıp, yüksek başarı hedefleyen öğrenciler için dezavantaj sağlıyor. Ortalamaların yükselmesi okulların taban puanlarının da yükseleceği anlamına geliyor. Bu yüzden daha dikkatli olmak ve basit hatalar yapmaktan kaçınmak gerekiyor.

Ortalamalar Yükselebilir

Sınavın genel olarak daha kolay olması sınavdaki şampiyon sayısını yani bütün soruları doğru cevaplayan aday sayısını arttıracaktır. Bu yüzden öğrencilerin ihmalkârlık etmeden çalışmaya devam etmesi ve daha yüksek başarı hedeflemesi gerekir. 2023 LGS’ye dair son gelişmelerden anında haberdar olmak için Marmara Okulları’nı takip etmeye devam edin.

Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.