Anasayfa Güncel Duyurular YKS’de Başarılı Olmak İçin Nasıl Bir Strateji İzlenmeli?

YKS’de Başarılı Olmak İçin Nasıl Bir Strateji İzlenmeli?

17-18 Haziran'da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geri sayım başladı. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturum halinde düzenlenecek sınava katılacak adaylar son hazırlıklarını yapıyor. Adayların sınavda stratejik davranmaları yararlı olacak. TYT ve AYT’de alacakları puanların oranları başarılarını belirleyecek.

TYT’nin YKS’ye Katkısı Yüzde 40

Mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli problem çözme becerilerini ölçmeye yönelik TYT’deki performans öğrencilerin başarı sırasını yükseltmek için önemli avantaj sağlıyor. TYT gerek süre, gerekse soruların niteliği açısından adayların hayallini kurdukların fakültelerin kapılarını açabilecek özellikler taşıyor. 17 Haziran günü saat 10.15'te başlayacak TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimler’den 120 soruyu yanıtlamaları için adaylara 165 dakika süre verilecek. Bilgi yerine daha çok adayın muhakeme yeteneğini analiz eden TYT’nin YKS’ye katkısı yüzde 40’dır. Bu nedenle TYT'de her bir soru çok değerlidir. Doğru çözülen her bir soru öğrencileri başarı sıralamasında daha da ileriye taşıyacaktır.

YKS’de Nasıl Bir Strateji İzlenmeli?

Paragraf içerikli konuların öne çıkacağı bu testte soruları dikkatli bir şekilde okumak başarı seviyesini artıracaktır. Adaylar TYT testlerini çözerken şu hususlara odaklanmaları yararlı olacaktır:

TÜRKÇE: Paragraf sorularında önemli cümlelerin altı çizilebilir. Bu size yanıtlama esnasında zaman kazandıracaktır. Soru köklerini anlamadan ve tüm şıkları okumadan cevap vermeyin.

TEMEL MATEMATİK: Karşınıza uzun paragraflardan oluşan sorular çıkabilir. Metinleri özenli bir şekilde okuyarak çözmenizde yarar vardır.

FEN BİLİMLERİ: Güncel yaşamla ilişkilendirilmiş sorular yoğunlukta olabilir. Süreyi verimli kullanarak ve bütün şıklar gözden geçirilerek net sayısını artırabilirsiniz.

SOSYAL BİLİMLER: TYT'deki her soru aynı oranda puan kazandırıyor. Sosyal Bilimler testinde genel olarak uzun paragraf soruları olabilir. Bu sizlerin moralini bozmasın. Önce soruları sonra paragrafı okuyarak içinde yanıtı bulmanız sizlere zaman kazandıracaktır.

2023 YKS’nin İstatistikleri

Bu arada ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un verdiği bilgilere göre 2023 YKS’ye ilişkin veriler şu şekilde:

  • 2023-YKS’ye 3 milyon 527 bin 466 aday başvurdu
  • YKS, KKTC Lefkoşa dahil toplam 228 sınav merkezinde yapılacak
  • Lise son sınıfta okuyan aday sayısı 881 bin 407
  • Mezun olduğu halde bir yükseköğretim programına yerleşmemiş aday sayısı 1 milyon 438 bin 755
  • Bir yükseköğretim programına daha önce yerleşen; ancak kayıt yaptırmayan aday sayısı 50 bin 41
  • Yükseköğretim programına kayıtlı aday sayısı 561 bin 707
  • Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olan aday sayısı 514 bin 87
  • Geçmişte yükseköğretimden kaydı silinen aday sayısı 81 bin 469
  • YKS'ye bu yıl başvuran en genç aday 15, en yaşlı aday 89 yaşında olacak.
Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.