Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu hafta sonu gerçekleştirilecek. 17 Haziran Cumartesi günü YKS’nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) saat 10.15’te başlayacak. Sınav süresi 165 dakika olan bu sınava 3 milyon 527 bin 463 aday başvurdu. 18 Haziran Pazar günü yapılacak olan ikinci oturum Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) saat 10.15’te start alacak. 2 milyon 573 bin 136 öğrencinin katılması beklenen bu sınavın süresi 180 dakika. Yabancı Dil Testine ise (YDT) 338 bin 14 üniversite aday girecek.
Marmara VIP uzmanları uzun ve yorucu bir hazırlık maratonu sonrası sınav heyecanı yaşayan öğrenciler ile ailelerine çeşitli önerilerde bulundu. Sınav öncesinde adayların genel sağlıklarına ve beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini ifade eden uzmanlar, kalan sürenin dinlenerek ve keyifli zaman geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ilde milyonlarca vatandaşı etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, afet bölgesinde sınava hazırlanan öğrencilerin yanı sıra öğretmen ve velilerin yaşamanın büyük oranda değiştiğini kaydetti. Pek çok adayın yaşamında yeni bir sayfa açmak için ümitlerini bu sınava bağladığını aktaran uzmanlar, “Yaşanan bütün acılara rağmen sınav bireylerin umutlarını tekrar yeşertebilir. Kazanacakları fakültelerle geleceğe dair yeni kapılar açabilir. Onları daha güçlü ve canlı tutacak bir kilometre taşı olabilir. Deprem bölgesinde sunulan ek kontenjan bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden deprem bölgede YKS’ye başvuran binlerce gencin moral, motivasyon ve psikolojik olarak hazırlıklı olmaları önemlidir.” diye konuştu.
Sınava kalan son iki günde yorgunluğun atılması ve adayların hoşça vakit geçirmelerini isteyen uzmanlar şunları kaydetti: “Sınava sayılı saatler öğrenciler artık kendilerine daha çok zaman ayırmalılar. Keyiflerini kaçıracak ortamlardan uzak durmalılar. Sosyal çevrelerinde tartışma ve benzeri olumsuzluklardan kaçınmalılar. Daha çok mutlu alacakları aktivitelere, enerji depolayacakları mekânları tercih etmeliler. Zihinsel performansları için beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeliler.”
Gençlerin bu dönemde kendilerini huzurlu ve iyi hissetmelerinin her zamankinden önemli olduğunu dile getiren uzmanlar, bu konuda ailelere de görev düştüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: “Anne ve babaların bu kritik süreçte sınava girecek adaylara destekleri çok değerli. Ebeveyneler onlara güvenmeleri ve her koşulda yanlarında olduklarını hissettirmeleri rahatlatıcı olacaktır. Onların daha sakin ve stresiz bir şekilde sınava girmeleri için gereken koşullar hazırlanmalı, her fırsatta olumlu davranışlar sergilenmelidir.”
Uzmanlar, son gün (Cuma) adayların test çözmemelerini tavsiye ederek, şu hatırlatmalarda bulundu: “Eğlenceli etkinliklerde yer alın. Hafif tempoda yürüyüş veya egzersiz yapın. Sınavdan önce nefesi egzersizleri gerçekleştirin. Kendinize güvenin. Başarılı olacağından emin olun.”