Anasayfa Güncel Duyurular YKS Başarısını Artıracak İpuçları

YKS Başarısını Artıracak İpuçları

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), iyi bir meslek ve kariyer sahibi olma hayali kuran adaylar için aşılması gereken kritik bir eşiktir. Bu yıl 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu YKS, 8-9 Haziran 2024 tarihinde üç oturum (TYT-AYT-YDT) halinde uygulanacaktır.

Peki, öğrencilerin geleceklerinin belirlenmesinde anahtar role sahip YKS’da beklenen başarı nasıl elde edilebilir? Türkiye’nin nitelikli lise ve üniversitelerine öğrenci yetiştiren Adana Özel Marmara Okulları, YKS başarısını artıran yöntemleri anlattı.

Sınav Stratejileri Geliştirilmeli

Üniversite sınavı için geri sayım devam ediyor. Hazırlıklarını sürdüren adaylar, hedefledikleri fakültelere yerleşmek için doğru adımlar atmak zorundadır. Planlı çalışan, farklı kaynaklardan yararlanan, çeldirici soruları doğru okuyan, anahtar sözcüklere dikkat eden adaylar önemli ölçüde amaçlarına ulaşacaklardır.

Sistemli hazırlanmak kadar bilgi ve beceriyi sınava doğru biçimde yansıtmak da önemlidir. Özellikle hazırlık döneminde sınav stratejilerini geliştirmeye yardımcı olan “deneme sınavları” ihmal edilmemelidir. Gerçek sınavın bir tür provası olan deneme testleriyle belirlenen eksikler hızlı şekilde giderilmelidir. İşte sınav öncesi adayları başarıya götürecek ipuçları…

Sorular Her Zaman Zor Olmaz: Her testte kişinin bilgi düzeyine göre farklı soru tipleri yer alıyor. Testlerin geneli eğitim-öğretimdeki standart konulara, bilgi birikimine ve yorum gücüne dayanıyor. YKS gibi sınavlarda soruların yüzde 10'u çok zor, yüzde 20'si zor ve yüzde 40’ı normal bilgi düzeyindedir. Sınavda zaman verimli kullanılmalı ve bir soruya takılıp kalınmamalıdır. “Kolay veya zor” demeden tüm sorular aynı titizlikle çözülmelidir.

Tüm Seçenekler Önemlidir: Sorulardaki tüm seçenekler okunduktan sonra işaretlenme yapılmalıdır. Seçeneklerde anlamı bilinmeyen kavramlar üzerinde durulmalıdır. Özellikle soruda ne isteniyorsa ona odaklanmalıdır. Testlerde çözülmeyen sorular moral bozmamalıdır. Önemli olan test toplamında yeterli oranda soruyu çözebilmektir.

Anahtar Sözcüklere Dikkat Edin: Sınavda “turlama tekniği” tercih edilmelidir. Bu kapsamda çözülebilecek sorulara öncelik verilmelidir. Çözülmeyen zor sorular işaretlenerek ikinci aşamada ele alınmalıdır. Böylece süre daha sağlıklı değerlendirilmiş olur. Ayrıca “anahtar” sözcüklerin altının çizilmesi çözüm esnasında kolaylık sağlar. Bu arada soru köklerinde geçen altı çizili "olamaz, değildir " gibi olumsuz sözcükler göz ardı edilmemelidir.

Kuvvetli Çeldiriciler Olabilir: Birbirine çok benzeyen seçenekler büyük ihtimalle hatalıdır. Diğer seçenekler dikkatli okunarak aradaki ayrıntılar tespit edilmelidir. Öte yandan zıt iki seçenekten biri doğru olabilir.

Uzun Metinler Sadece Psikolojik Olarak Zordur: Sınavda uzun metinli sorular gözü korkutabilir. Uzun paragraflarda “psikolojik zorluk” hedeflenip, gerçekte soru kolay tasarlanabilir. Bu metinler hızla okunarak verilmek istenen ana tema çerçevesinde sorular yanıtlanmalıdır.

Anlamadığınızda Derin Bir Nefes Alın: Sınav esnasında belirli periyotlarla derin nefes alınıp verilmesi yararlı olur. Böylece beyne daha çok oksijen gönderilir. Dikkat dağıtıcı soruları yeniden okumak yerine 10-15 saniye dinlendikten sonra tekrar bakılabilir.

İzin Vermedikçe Çevre Sizi Etkileyemez: Sınav anında değiştirme imkanı olmayan bazı dış etkenlerle karşılaşılabilir. Bu tür olumsuzlukların dikkat dağıtmasına fırsat verilmemelidir. Moral ve motivasyonu bozmadan soruların çözümüne odaklanmalıdır.

Kaygı Bulaşıcıdır: Çevredeki bireylerden yayılan negatif ya da pozitif enerjiler bulaşıcıdır. Bireyi olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden olabildiğince kişiyi iyi hissettiren kişi ve ortamlar tercih edilmelidir.

Okuma Hataları İçin Özel Çalışmalar Yapın: “Olumsuz” bir ifadeyi “olumlu” veya tam tersi bir okuma soruyu hatalı cevaplamaya sebep olur. Böyle bir riskle karşılaşmamak için sorulardaki altı çizili ve kalın yazı karakterli ifadelerin yanı sıra ipuçlarından yararlanılmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.