Anasayfa Güncel Duyurular Verimli Ders Çalışmanın Yöntemleri Nelerdir?

Verimli Ders Çalışmanın Yöntemleri Nelerdir?

Öğrencinin okul hayatındaki başarısı gelecek hedeflerini belirleyen önemli bir kriterdir. Bireyin geleceğinin şekillendiği bu dönemin iyi değerlendirilmesi gerekir. Çocukların bu süreçteki performansı “disiplinli çalmayla” yakından ilgilidir. Eğitim-öğretimde başarının sırrı “verimli çalışmaya” bağlıdır. Adana Özel Marmara Okulları, etkili ders çalışmanın yöntemlerini anlattı.

Planlı Çalışma Başarıyı Getirir

Her şeyden önce zaman hızla tükenen kıymetli bir hazinedir. Dolayısıyla hızla geçen her dakika ve saatin hakkı vermelidir. Elbette bu hususta herkesi kapsayan tek bir sihirli formül yoktur. Bireysel farklılıklardan dolayı kavrama kapasitesi ve öğrenme biçimleri değişik olabilir. Önemli olan kişinin kendisine uygun metotları keşfetmesidir. Bu konuda tecrübe edilmiş bazı tekniklerden yararlanmak mümkündür.

Bilinçsizce çok çalışmak yerine sistemli çalışmak başarının temel kuralıdır. Beslenme ve uyku düzeninden, ders planlamasına; ideal çalışma ortamından teknolojinin ve internetin kontrolsüz kullanımına (dijital bağımlılık) kadar pek çok faktör ders çalışmayı olumlu ya da olumsuz etkiler. Öğrenciler okul yaşamında atacakları doğru adımlarla ders çalışma potansiyellerini geliştirebilir. İşte bu beceriyi kazanmak için bazı öneriler…

Güne Sağlıklı Başlangıç: Güne hafif egzersiz ve sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak derse odaklanmaya yardımcı olur. Ayrıca evde derse oturulduğunda rahat bir kıyafet tercih edilmelidir.

Uyku Düzeni: Günün verimli geçmesinde uyku düzeni önemlidir. Uykusuzluk bireyin biyolojik işlevini ve gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle 7-8 saatlik uyku rutininden taviz verilmemelidir. Gece geç saatlerde uyumaktan kaçınılmalıdır.

Beslenme Düzeni: Besin değeri yüksek gıdalar bağışıklık seviyesini yükseltir. Ruh halini pozitif yönde etkileyen bu durum ders çalışmayı destekler. Gün ortasında yeterince su tüketilmeli ve mümkün olduğunca şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.

Dijital Ürünlere Dikkat: Ders dışı amaçlar haricinde; televizyon, bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi dijital ürünlerin kullanımı çalışmanın kalitesini azaltır. Ders çalışırken sosyal medya platformlarını gezinmek, ara ara telefona bakmak ve mesaj yazmak dikkati dağıtır. Ders çalışırken telefonun uçak moduna alınıp bildirimlerin kapatılması yararlı olacaktır.

Çalışma Ortamı: Belli bir mekânı tercih etmek ders çalışma isteğini tetikler. Bunun için evde özel bir alan belirlenmelidir. Çalışma masası sade ve düzenli olmalıdır. Dikkat dağıtacak her türlü öge ve görseller ortamdan çıkartılmalıdır. Çalışma mekanı yeterli ışık ve havalandırma alabilmeli, gürültüden uzak olmalıdır. Yatakta ders çalışmak veya online dersleri izlemek uygun değildir.

Plan Yapılmak: Ön görebilirlik çalışma isteğini artırır. Sistemli hareket etmek moral ve motivasyon kazandırır. Bu çerçevede hangi derse veya konuya ne kadar zaman ayrılacağı tasarlanmalıdır. Günlük ve haftalık çalışma planları hazırlanmalıdır. Oluşturulan planların uygulanabilir olmasına dikkat edilmelidir. Bu hususta gerek duyulduğunda rehber öğretmenlerden destek alınabilir. Bütün bir yıla yayılmış disiplinli bir çalışma için takvim veya ajanda kullanılabilir.

Ders Rutini Oluşturmak: Ders çalışırken herkesin verimli olabileceği zaman dilimleri farklı olabilir. Rutin haline gelmesi gereken saatlerde ders çalışmak öğrenmeyi kolaylaştırır. Uzun süreli çalışmalardan ve aralardan çekinilmelidir. Uzun süreli çalışmalar zihni yorar ve dikkat dağınıklığına neden olur. Uzun aralıklı dinlenmeler ise yeniden çalışmaya dönmeyi zorlaştırır. Çalışma süreleri ve molalar dengeli bir şekilde düzenlenmelidir.

Doğru Çalışma Yöntemi Belirlemek: Her öğrencinin çalışma sitili ve anlama kapasitesi farklı olabilir. Kimi öğrenmeler görselle dayalıdır. Not alınabilir veya özet çıkarılabilir. Bu noktada kişi kendisini tanıyıp tarzını belirlemelerdir. Ders çalışırken hızlı soru çözme veya okuma tekniklerinden, grafik ve tablolardan yararlanılabilir. Zorlanılan derslerde öğretmenlerden yardım istenebilir.

Düzenli Ders Takibi Yapmak: Çalışma disiplini oluşturmak için dersler düzenli takip edilmelidir. Belli bir program dâhilinde ve birbirlerini destekleyen üniteler atılmadan ilerlenmelidir. Sınıfta derslere aktif katılmalı ve anlaşılmayan konular öğretmenlere sorulmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.