Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ardından adayları yoğun bir süreç bekliyor. Şimdi gözler sınavın açıklanacağı 20 Temmuz’da… 3,5 milyondan fazla öğrencinin katıldığı sınavın sonuçları açıklandıktan sonra tercih dönemi başlayacak. Adaylar, alacakları puanları göre en doğru tercihi yapmak için kılı kırk yaracaklar. Gelecek kariyerlerini belirleyecek fakültelere yerleşmek için ter dökecekler. Peki, kariyer planlamasında hangi bölümlerin yıldızı parlıyor? Hangi üniversiteler öne çıkıyor? Marmara Eğitim Kurumları sizler için istihdam imkanı en yüksek 4 yıllık (lisans) on bölümü derledi…
Günümüz teknolojisi yazılım odaklı gelişiyor. Artık tüm profesyonel işletmelerde yazılım öne çıkıyor. Bu açıdan yazılım mühendislerine olan ihtiyaç da artıyor. Yazılım mühendisleri bilgisayar oyunları, ağ kontrol sistemleri, otomotiv, bankacılık, telekomünikasyon gibi pek çok bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı alanlarda rahatlıkla iş bulabilirler.
Otomotiv mühendisleri, otomobil, zırhlı savunma, motosiklet, kamyon, otobüs, traktör gibi kara taşıtlarının üretiminin mimarlarıdır. Otomotiv mühendisleri, motorlu taşıtların tasarımından üretimine kadar her aşamasında görev üstlenebilir. Makine, elektrik, elektronik ve yazılım gibi farklı alanlardaki mühendislik bilgilerine sahip otomotiv mühendisleri ihtiyaç artıyor. Otomotiv sektörü büyüdükçe bu alanda çalışacak donanımlı elemanlar istihdam sorunu yaşamayacak.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mutfak konusunda bilimsel eğitim sunar. Yemek yapmaya meraklı bireyler başvurabilir. Bu fakülteden mezun olan profesyonellerin iş kaygıları olmaz. Çünkü Türkiye gastronomi kültürü yüksek bir ülkedir. Mezunları; turizm sektöründe ve restoranlarda yönetici, sous şef, executive şef, mutfak şefi, ürün geliştirme uzmanı, yemek yazarı, gıda denetleyicisi, aşçı, tüketim şefi ve gurme olarak çalışabilir.
Tüm dünyada dijital oyun sektörü büyüyor. Bu yüzden oyun tasarımı popüler seçenek. Bu bölümde; yediden yetmişe toplumda her yaştaki bireyin ilgisini çeken teknoloji bazlı oyunlarla ilgili eğitimler veriliyor. Giderek değer kazanan bu meslek; oyunların tasarlanmasından kullanıcıyla buluşmasına kadarki süreçleri kapsar. Bu bölümü bitirenler oyun tasarımının her aşamasında görev üstlenebilir. Mezunlar; film prodüksiyon, ses prodüksiyon stüdyoları, animasyon ve modelleme şirketleri, grafik tasarım atölyeleri, haber ajansları, oyun firmaları ve reklam ajansları seçeneklerini değerlendirebilir.
Bu bölümden bedensel ve zihinsel engeli bireylerin eğitimini iyileştirmek için deneyimli öğretmenleri yetiştiriyor. Özel eğitim öğretmenleri, özel gereksinimli bireylerin eğitimlerine katkı sunar. Bu bölüm mezunları özel eğitim merkezlerinde okul ve hastane gibi kamu kuruluşlarında görev yapabilir.
Bu bölümden mezunları gemideki tüm mühendislik ekipmanlarının bakımı ve işletilmesi konularında sorumluk yüklenebilir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği programlarını tamamlayanlar, limanların tasarımı ve işletilmesi, gemi operasyonları ve sefer planlaması gibi pek çok alanda çalışabilirler.
Pilotaj Bölümde; sivil havacılık konusunda ulusal ve uluslararası standartlara uygun eğitimli bireyler yetiştirilir. Pilotlar yerli ve yabancı havacılık şirketlerinde kaptan ya da yardımcı kaptan olarak görev yapabilir. Gerek duyulduğunda askeri uçaklarda da istihdam edilebilirler. Havacılık eğitim kurumlarında eğitmen olabilirler.
Üniversitelerin Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümünden mezun olan hemşireler özel ve kamu kuruluşlarına başvurabilir.
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri; ağaç sektörünün her aşamasında yer alabilir. Ağaç ürünlerinin üretimi, tasarlanması, kalite ve kontrolünün sağlanması gibi alanlarda görev yapabilirler.
Son yıllarda İspanyol Dili ve Edebiyatı Bölümünü tercih eden adayların sayısı artıyor. Buradan mezun olanlar turizm, konsolosluklar, yayıncılık, medya, kültür- sanat, eğitim, noterlikler ve işletmelerde çeviri yapabilirler. Veya serbest tercüman olarak çalışma fırsatı bulabilirler.