Millî Eğitim Bakanlığı’nca Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilen merkezî sınav sonuçları açıklandıktan sonra; öğrencilerin ve ailelerin merakla beklediği 2023 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı.
Bu yıl 8'inci sınıftaki 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin başvurduğu LGS çerçevesinde düzenlenen ortaöğretim kurumları tercih süreci 3-19 Temmuz 2023 tarihleri arasında yapılabilecek. Peki, merkezî yerleştirme nasıl yapılacak? Marmara Eğitim Kurumları sizler için araştırdı?
Öğrenciler tercihlerini merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yapacaklar. Adaylar sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 liseye kadar tercihte bulunabilecekler. Okullar, öğrencileri aldıkları puan çerçevesinde belirlenen kontenjanlara yerleştirecek.
Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği halinde başka kriterler dikkate alınacak. Bu değerlendirme sırasıyla şöyle olacak:
Yerel yerleştirme işlemlerinde de belli başlı koşullar dikkate alınacak. İl ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrenciler sırasıyla şöyle bir yol izlenerek yerleştirilecek:
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda yine farklı bir çözüm üretilecek. Sırasıyla öğrencinin 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğü göz önüne alınarak yerleştirme yapılacak.
LGS tercih sonuçları 24 Temmuz'da açıklanacak. Ayrıca aynı gün (24 Temmuz) Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanları "meb.gov.tr" adresinde duyurulacak.
Türkiye genelinde LGS puanına göre 2 bin 492 liseye toplam 206 bin 414 öğrenci alınacak. En fazla yerleştirme Anadolu Liselerine yapılacak. Okullarda ayrılan kontenjan sayıları şöyle:
Öte yandan LGS tercih robotu, yerleştirme sürecinde öğrencilere rehberlik edecek. Adaylar elektronik ortamda kolay şekilde tercihte bulunmaları için iki ayrı tercih robotu devreye alındı. Merkezî sınav ve yerel yerleştirmeler için hazırlanan tercih robotları öğrencilere büyük kolaylık sağlayacak.