Anasayfa Güncel Duyurular Öğrencilerin Heyecanla Bekledikleri LGS İçin Son Uyarılar!

Öğrencilerin Heyecanla Bekledikleri LGS İçin Son Uyarılar!

2 Haziran Pazar günü uygulanacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav için son dönemece girildi. Artık öğrenciler ve ailelerde heyecan zirvede... Geçen sene 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin katıldığı LGS’de bu yıl başvurular isteğe bağlı yapıldı. Ülke genelinde yaklaşık 200 bin okul merkezi sınavla öğrenci kabul ediyor. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları LGS puanıyla öğrenci aldığı için sınava katılım yüksek oluyor. Bu yıl 8. sınıfta eğitim gören 1.2 milyon civarındaki öğrenciden 1 milyonunun sınava girmesi bekleniyor.

Sınavda Nelere Dikkat Edilmeli?

Peki, nitelikli bir liseye yerleşmek için yarışan adaylar, kalan dört günü nasıl değerlendirmelidir? Sınavda nelere dikkat etmeleri gerekir? Öğrencilerin kalan süreyi daha çok dinlenerek, uyku ve beslenme düzenleri ile genel sağlıklarına özen göstererek geçirmeleri şarttır. LGS’de soruların; problem çözme, yorumlama, sonuç çıkarma, okuduğunu anlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç becerileri ölçecek nitelikte olduğunu hatırlatan uzmanlar, şu tavsiyelerde bulunuyor:

Hangi Derste Nasıl Davranmalı?

Türkçe’de okuma, doğru anlama; altı çizili ifade ve kelimelere dikkat edilmelidir. Matematikte sorular zihinden değil, test kitapçığındaki boş alanda çözülmeli ve işlem hataları yapılmamalıdır. Fen bilgisinde grafikler ve görseller iyi incelenmelidir. T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük testinde soru köküne odaklanmalıdır. Bilgi temelli bir ders olan Din kültürü ve ahlak bilgisinde kavramlara ve tanımlara yoğunlaşmalıdır. İngilizce’de ise dil bilgisi, kelimelerin anlamları, soruların olumlu veya olumsuzluklarına bakılmalıdır. İşte LGS için son öneriler...

Teknolojiden Uzak Durulmalı: Kalan sürede yoğun ders çalışma temposu terk edilmelidir. Ruhsal ve bedensel yönden daha sakin ve huzurlu bir süreç geçirilmelidir. Bunun için keyifli ve eğlenceli bazı aktiviteler düşünülebilir. Sınavla ilgili konuşmalardan ve dijital kullanımından uzak durulmalıdır. Zihni veya bedeni yoracak etkinliklerden kaçınılmalıdır. Daha çok açık havada yürüyüş yaparak, müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçirilebilir.

Sınav Anı Doğru Yönetilmeli: LGS’ye hazırlanmak kadar sınav anını doğru yönetmek de önemlidir. Kimi adaylar heyecan ve stres dolayısıyla normalde hiç yapmayacakları hataları yapabilir. Bu yüzden sınavda belli kurallara uymak gerekiyor. Genel olarak testlerde şu hatalar yapılıyor:

Türkçe: Bu derste daha çok okuma hatalarından söz edilebilir. Telaşlı bir şekilde yapılan hızlı okuma sırasında okuduğunu anlayamama, soruyu kendi mantığına göre yorumlama, grafik ve görsellerin doğru incelenmemesi, odaklanma eksikliği, altı çizili kavram ve cümlelerin göz önünde bulundurulmaması gibi yanlışlar öne çıkıyor.

Matematik: Kritik ifadeleri okumadan soruyu çözmeye başlama, işlem hatası yapma ve çeldirici sorulara dikkat etmeme gibi hatalar gözlemleniyor.

Fen Bilimleri: Öncelikle basınç ve basit makinelerden gelen sorular olmak üzere görseller ve grafikler doğru bir şekilde irdelenmelidir. Soru kökünde belirtilen “şekle göre, kesinlikle” gibi ifadeler detaylı değerlendirilmelidir. Ayrıca soru metinde verilen “tamamı, aynı, farklı tüm, özdeş” şeklindeki kelimeler üzerinde durulmalıdır. Sorular tüm ihtimaller hesap edilerek çözülmelidir.

T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Bilgiye dayalı ve her düzeyde kolay, zor, çok kolay soruların çıktığı bu derste daha çok dikkat eksikliği kaynaklı hatalara rastlanılıyor. Soru kökü okunmadan ve ne sorulduğu anlaşılmadan yanıt veriliyor. Öte yandan eleyici özellikteki kimi sorularda da temel kavramlardaki (ulusal egemenlik, milli birlik ve beraberlik, sosyal, siyasal vb.) bilgisi eksiklikleri sebebiyle yanlışlar yapılıyor. Bazen seçeneklerin tamamı okunmaması da ciddi bir eksikliktir.

İngilizce: Bu testte en çok sözcüklerin anlamını bilmemek ya da soru köklerini eksik okumadan dolayı yanlış yapılıyor. Olumsuzluk ifadeleri, kelimelerin zıt ve eş anlamlıları bilinmediğinde veya paragraf sorularında verilen metin, tablo ve görselleri doğru yorumlanmaması hatalara yol açıyor.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Ünitelerde yer alan kavramlar çok iyi bilinmediğinde kolay sorularda bile hatalarla karşılaşmak mümkündür. Özellikle ayet ve hadislerin yer aldığı sorularda istenen ne ise ona göre cevaplanmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.