Anasayfa Güncel Duyurular Liselere ‘Tıp Bilimine Giriş’ Dersi Geliyor

Liselere ‘Tıp Bilimine Giriş’ Dersi Geliyor

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), 2023-2024 eğitim-öğretim yılında liselerde ‘seçmeli dersler’ kapsamına aldığı ‘tıp bilimine giriş’ dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti. MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan ‘tıp bilimine giriş’ dersi lise 11. ve 12. sınıflarda haftada 2 saat olmak üzere toplam 72 saatlik öğretim programını içeriyor. Geleceğin her alandaki uzmanlarını yetiştiren Marmara Okulları, ‘tıp bilimine giriş’ dersinin ayrıntılarını sizler için anlattı.

Dersin Müfredatı Beş Üniteden Oluşuyor

Öğrencilerin tıbbi uzmanlık alanlarının kapsam ve uygulamalarını tanımaları hedeflenen ‘tıp bilimine giriş’ seçmeli dersinin müfredatında; araştırma-sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı dikkate alınıyor. Beş üniteden oluşan dersin müfredatının başlıkları şu şekilde:

  • Tıp ve temel tıp bilimleri
  • İnsan fizyolojisinin temel kavramları
  • Tıbbi ölçme ve görüntüleme yöntemleri
  • Tıpta mühendislik uygulamaları
  • Tıbbi bilimlerde güncel araştırma

Temel Tıp Bilimleri Üzerinde Durulacak

Tıbbın ve temel tıp bilimlerinin fonksiyonlarının öğretileceği ‘tıp ve temel tıp bilimleri’ ünitesinde; temel tıp bilimlerinin kapsamı üzerinde durulacak. Derste mikrobiyoloji, farmakoloji, anatomi, immünoloji, genetik, fizyoloji, histoloji, biyokimya ve nöroloji gibi disiplinler işlenecek.

Simülasyon Eğitimlerine Önem Verilecek

Derslerin uygulamalı yapılması planlanıyor. Bu çerçevede laboratuvar çalışmaları, simülasyon eğitimleri, hasta başı pratikler, dijital insan bedeni, model üzerinde anlatım ve mikroskop uygulamaları gibi farklı eğitim metotları kullanılacak.

Hak Ve Sorumluluklar Müfredatta

Derslerde tıp tarihindeki önemli gelişmeler ele alınacak. Tıp dünyasının gelişimine katkıda bulunan doku kültürü, anestezi kullanımı, antibiyotiklerin keşfi, tıbbi görüntüleme, aşılama ve DNA yapısı gibi ‘keşif ve araştırmaların’ gelişim aşamaları anlatılacak. Alana yönelik terminoloji hakkında bilgiler verilecek. Diller ile tıptaki yenilikler arasındaki ilişkiye dikkat çekilecek. Tıp terminolojisinin oluşumunda Latince ve Antik Yunancanın katkısı gibi konularda sunum yapılacak. Derslerde tıbbi deontolojinin önemi vurgulanacak. Sağlık çalışanlarının hak ve sorumlulukları üzerinde durulacak. Ayrıca tıp doktorlarının hastalara, hasta yakınlarına, meslektaşlarına ve topluma karşı uymak zorunda olduğu kurallar anlatılacak.

Tıp Bilimine Katkı Yapan İsimler Programda

Tıp bilimine giriş dersinin ‘insan fizyolojisinin temel kavramları’ ünitesinde ise ‘canlı’ kavramı üzerinde durulacak. İnsan vücudunu meydana getiren sistemler ve bunların birbiriyle ilişkileri mercek altına alınacak. İnsan vücudundaki sistemlerin işleyişi hakkında bilgi sağlayan ‘ölçme yöntemlerinin’ tıptaki önemi ‘tıbbi ölçme ve görüntüleme yöntemleri’ ünitesinde incelenecek. İnsan vücudunun makine ve bilgisayar sistemleriyle karşılaştırması dersin ‘tıpta mühendislik uygulamaları’ ünitesinde değerlendirilecek.

Öncü Bilim İnsanlarının Çalışmaları Anlatılacak

Derslerde, görüntüleme teknolojileri, nanoteknolojiler, robotik cerrahi, biyomateryaller ve yapay zeka uygulamaları anlatılacak. Türk bilim insanı Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in cerrahi sahasında öncü olduğu çalışmalar üzerinde durulacak. Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın farklı disiplinler üzerinden tıp bilimine katkıları aktarılacak. ‘Tıbbi bilimlerde güncel araştırma alanları’ ünitesinde bu alanında yürütülen çalışmalar anlatılacak.

Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.