Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 15 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleştirilecek. Sınavla öğrenci kabul eden ortaöğretim kurumlarına yerleşmek isteyen adayların katıldığı LGS’ye yalnızca dört ay kaldı. Bu süreçte iyi bir lisede eğitimini sürdürmeyi hedefleyen öğrencilerin, eksiklerini belirleyerek konu tekrarı yapmaları ve bol deneme sınavı çözmeleri başarı şanslarını artırır.
MEB, eğitim-öğretim müfredatında yer alan konu ve kazanımlara uygun olarak yayımladığı “örnek sorular” ile LGS’ye hazırlanan öğrencilerin sınav deneyimine katkı sunuyor. Adana Özel Marmara Okulları eğitim uzmanları, adayların LGS’ye kalan süreyi verimli kullanmaları hususunda önemli tavsiyelerde bulundu.
Türkçe: LGS’deki sorular, öğrencilerin analiz yapma, eleştirel düşünme, okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma ve problem çözme becerilerini ölçmeye yöneliktir. Türkçe dersinde, özellikle sözcük, cümle ve paragraf anlamaya ilişkin soruların çözümüne ağırlık veriliyor. Paragraf sorularında anahtar kelimelere dikkat etmek, doğru cevaba ulaşmada önemli bir rol oynar.
Matematik: Üniteler belli bir plan çerçevesinde tekrar edilmeli ve konu eksikleri giderilmelidir. Süre tutarak deneme testi çözmek, sınav pratiğini geliştirmek açısından önemlidir. Ayrıca, MEB’in 8. sınıf matematik çalışma kitabı dikkatlice incelenmeli ve önceki yıllarda çıkan sınav soruları detaylı bir şekilde çözülmelidir.
Fen Bilimleri: LGS’de her yıl belirli oranda deney yorumlama sorularına yer veriliyor. Bu nedenle, fen bilimlerinde ünite bazlı deney çalışmalarına odaklanmalıdır. Konular ise en kolaydan zora doğru bir program dahilinde çalışılmalıdır.
İngilizce: Yabancı dil sorularında kelime bilgisi her zaman belirleyici bir unsurdur. LGS’ye girecek adaylar, bilinmeyen kelimeleri öğrenmeli, eş ve zıt anlamlarını tekrar ederek pekiştirmelidir. Ayrıca, bağlamsal kelime kullanımına yönelik çalışmalara öncelik verilmelidir.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Konu eksikleri hızlıca tamamlanmalı, bol deneme sınavı çözülmelidir. Öte yandan, kitap okuma alışkanlığı geliştirilerek soruları doğru anlama kapasitesi artırılmalıdır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Ayet ve hadislerin anlamları öğrenilmeli, beceri gerektiren metin sorularıyla eksikler giderilmelidir.
LGS kapsamındaki merkezî sınava hazırlanan öğrenciler için 2. örnek soru kitapçıkları ve çözüm videoları, MEB’in internet sayfasında erişime açıldı. Eğitim uzmanları, örnek soruları şu şekilde değerlendirdi:
Türkçe: Test kitapçıklarında, noktalama işaretlerini doğru kullanma, anlatım bozukluklarını giderme, cümlenin ögelerini belirleme, okuduğunu anlama ve çıkarım yapabilme, sözcük ve sözcük gruplarının anlamını bilme, tablo yorumlama gibi sorular öne plana çıkıyor.
Matematik: Bu dersin soruları, genellikle matematiksel okuryazarlık, şekil yeteneği, yorum yapabilme ve analiz düzeylerini değerlendirmeyi amaçlıyor.
Fen Bilimleri: Deney analizi, görsel yorumlama, tümevarım ve çıkarımda bulunma becerisini ölçmeyi hedefleyen sorular dikkat çekiyor.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Yorumlama ve çıkarım yapma ağırlıklı sorular, ezberin ötesinde öğrencilerin mantık yürütme ve analiz kapasitesini mercek altına alıyor.
İngilizce: Çoğunlukla kelime bilgisi, okuma becerileri, ana fikri bulma ve detayları fark etme becerisi gerektiren sorular dikkat çekiyor.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Kavramları anlama, ayet ve hadislerden metin çıkarımı yapabilmeyi, aktarılmak istenen mesajı doğru şekilde yorumlama soruları bulunuyor.