Eğitim konusunda merak edilen konulardan biri de kolej ve okul arasındaki farktır. Üniversite ve okul arasındaki farklar, müfredat, kurallar, öğrenci ve öğretmen ilişkilerinde kendini belirgin biçimde göstermektedir. Adana’nın köklü özel okullarından Marmara Okulları, okul ve kolej arasındaki farkları sizler için anlattı.
Yükseköğretimi bir bina gibi düşünürsek okul, bu binanın üzerine inşa edildiği bir temele benzer. İlk ve ortaöğretimin verildiği eğitim kurumları olarak ifade edebileceğimiz okullar; temel derslerin yanı sıra ahlaki değerlerin ve bilincin de çocuklara aşılandığı kurumlardır. Okula devam eden çocukların hala büyüme ve yetişkin bireyler ve yurttaşlar olma sürecinde oldukları unutulmamalıdır. Bu yüzden öğretmenlerin çocuklara doğru ve yanlış arasındaki farkı anlayabilme ve mukayese yapabilme becerisi kazandırması gerekir. Genel olarak okuldaki öğretmenlerin ve öğrencilerin ilişkisi anlayış çerçevesinde olmalıdır. Okulda görev yapan öğretmenler her daim ilkeli ve idealist bir anlayışla çalışmaları gerekir.
Okulların her açıdan resmi kurumlar olduğunu söylemek gerekir. Okulda eğitim gören çocuklar küçük yaşta oldukları için rehberliğe gereksinim duyarlar. Üniforma, okulun benimsediği kurallar bütününün bir parçasıdır. Bazı ülkeler okullarda üniforma kullanmazlar. Okul temel olarak bir ülkenin yurttaşlarında gerekli gördüğü kurallara uyma, disiplinli olma, belli amaçlar doğrultusunda kolektif hareket edebilme becerilerinin kazanıldığı yerdir.
Kolej kavramı farklı ülkelerde başka anlamlarda kullanılabilen bir kavramdır. Ancak hemen her kültürde kolej kelimesi bir öğretim kurumunu ifade eder. Birçok ülkede kolej, okul sonrasında öğretim görülen yer anlamına gelir. Ancak ülkemizde kolej özel okul anlamına gelir. Kendilerine özgü bir kültürleri, ekolleri olan özel okullar kolej olarak adlandırılır ve öğrencilerin karakterlerini şekillendirmelerine, yeteneklerini keşfetmelerine imkan sağlarlar. Daha nitelikli bir eğitim sunmanın yanı sıra aynı zamanda kendilerini geliştirmeleri için çok sayıda olanak sağlarlar.
Kolejler öğrencilerin bilgi birikimini pekiştirmek, akademik açıdan daha donanımlı hale gelmelerini sağlamak için maksimum verimlilikle çalışırlar. Öğretmenler çocuklar için rol model olabilecek nitelikte eğitimcilerden seçilir. Hem dostça hem de saygılı bir ilişki kurulur. Kolejlerde öğrenci odaklı bir sistem olmakla birlikte öğrencinin potansiyeline ulaşabilmesi için her türlü çaba gösterilir. Eksiklikleri telafi edilir, güçlü yanları desteklenir. Öğrencinin akademik performansındaki dalgalanmalar erkenden tespit edilir ve psikolojik destekle bu zorlu süreçlerin üstesinden gelmesi sağlanır.
Kolej ve okulları birbirinden ayıran belli başlı farklılıklar söz konusudur. Bunlar:
Kolejlerin okullara kıyasla çok daha fazla imkana sahip olması ve daha nitelikli bir eğitim vermeyi öncelemesidir.
Kolejlerde öğrencinin bireysel kimliği baskılanmaz. Onu özel kılan nitelikleri korunur. Okullarda tek tip bir ideal öğrenci modeline her birey uydurulmaya çalışabilir.
Kolejler eğitimde başarıya götüren modelleri inceler sürekli olarak eğitim metotlarını dünyadaki yeni yaklaşımları takip ederek kusursuzlaştırmaya çalışır.
Kolejlerde öğrencinin gereken rehberlik hizmetine, psikolojik desteğe, sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlere erişimi çok daha fazladır.
Ülkemizde eğitim gören öğrencilerin büyük bir bölümü devlet okullarına devam etmektedir. Devlet okulları eğitimin temelde ücretsiz olması, kimi zaman ulaşımın kolay olması gibi avantajları ile öne çıkar. Her şehirde nitelikli öğrenciler yetiştiren köklü devlet okulları olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Örneğin Adana Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi ve buna benzer çok sayıda ekol sahibi devlet okulu olduğunu belirtmek gerekir. Ancak bu kalitenin her devlet okulu için geçerli olabilmesi imkansızdır. Öğrenci sayısının artması eğitimin niteliğini aşağı yönde etkiler.
Kolejler, çok farklı nedenlerden dolayı birçok devlet okulundan daha avantajlıdır. Çevresel etkenler, öğrenci ilgisi ve eğitmen kadrosunun nitelikleri bu faktörler arasındadır. Bu bağlamda özel okulların, öğrencilerinin akademik başarısını şansa bırakmayan kurumlar olduğunu vurgulamak gerekir. Neden özel okul tercih etmeliyim sorusunu soran aileler için özel okulların avantajlarını sıralamamız gerekirse:
Özel okulların en büyük artısı akademik programıdır. Bunun yanı sıra çocukların yeteneklerini ve ilgilerini geliştirecek çok sayıda etkinliğe erişebilecekleri güvenli ve yüksek kaliteli bir ortam sunmaları da kolejleri birkaç adım öne çıkartıyor.
Kolejler her çocuğun benzersiz olduğunu ve kendi özellikleri doğrultusunda bir gelişim kaydettiğini bilerek ve öğrencinin özel ihtiyaçlarını gözeterek hareket ederler. Bu yüzden öğrenci kendi gelişimini tamamlarken gereksinim duyduğu ilgiyi kolejlerde alabilir.
Özel okullar hem çocukların hem de ailelerin bazı beklentilerine cevap veren kurumlardır. Kolejler farklı geçmişlerden gelen öğrencileri potansiyellerini gerçekleştirebilecek şekilde eğitmeyi amaçlar. Bu anlamda öğrencinin kişisel ihtiyaçlarına özel destek sağlayarak fark yaratırlar.
Kolejlerin avantajları arasında öğrencilerine olumlu ve motive edici deneyimler sunmak da vardır. Öğrenciler kolej çatısı altında ders dışı alanlarda ilgilerini geliştirebilirler. Spor, sanat, bilim alanlarında farklı etkinliklere katılarak donanımlarını çeşitlendirebilirler.
Özel okulların belki de yaşamı boyunca öğrencisini yalnız bırakmayacak en önemli katkılarından biri güçlü aidiyet duygusudur. Kolejler gelenekleri itibariyle mezunları ile iletişimi kesmezler. Okulun bir parçası olmak hayatın her alanında yaşamı kolaylaştıracak networke sahip olmak anlamına gelir.
Özel okullar akademik ve idari kadrosunun mesleki gelişimini sürekli olarak teşvik ederler. Bu sayede her daim günün gerekliliklerine uygun bir kadro ile hizmet verirler. Okulun ilke ve işleyişine uygun nitelikteki akademik personellerle hizmet verirler.
Kolejlerin özen gösterdiği konulardan biride kampüsün ve tesislerin niteliğidir. Kampüste yer alan binalar, derslikler ve tesislerin çocukların nitelikli bir eğitim alabilmeleri için tasarlanması son derece önemlidir.
Eğitim ve öğretim hayatındaki başarımız yetişkinlik dönemi kariyerimizde de etkili olmaktadır. Bunun için çocuklarımızın eğitim ve öğretim hayatına hangi kurumlarda devam ettiği son derece önemlidir. Kolejler çocukların okul hayatları boyunca nitelikli eğitmenlere, kaynaklara, ders materyallerine, sosyal aktivitelere ve rehberlik hizmetine erişmesini mümkün kılıyor. İşte Marmara Okullarının öğrencilerine sağladığı bazı avantajlar:
Eğer sizler de çocuklarınızın kolejli olmanın avantajlarından yararlanmasını, dinamik, yaratıcı, başarılı ve ahlaklı bireyler olmasını istiyorsanız Marmara Okulları ile iletişime geçebilirsiniz. Adana’nın köklü ve başarılı kolejlerinden Özel Marmara Okulları ile çocuklarınızı geleceğe hazırlamanın tam zamanı.