Ailelerin aklındaki en önemli sorulardan biri de çocuklarının nasıl eğitileceğidir. Her aile çocuğunun eğitimi için en doğru kararı almayı ister. Devlet okulu mu yoksa özel okul mu sorusunun cevabında maddi olanaklar belirleyicidir. Maddi kaynaklar hiçbir zaman sonsuz olmadığı için bu kararı vermek kolay değildir. Özel okulların ailelerden talep ettiği ücretin karşılığında nitelikli ve kaliteli bir eğitim verdiğinden emin olmak gerekir. Özel okullarda eğitim gören öğrencilerin akademik başarısı için daha çok insan seferber olur. Zira devlet okulunda öğretmenleri ve okul idaresini her bir öğrencinin akademik başarısı için zorlayan bir performans değerlendirmesi yoktur. Buna karşın özel okulların başarısı, öğrencilerin akademik performansı ile ölçüldüğü için okulun tüm sistemi öğrenciyi başarıya ulaştırmak için tasarlanır. Öğrenciler özel okullarda net olarak tanımlanmış hedef ve sitemler doğrultusunda hareket ederler. Öğretmenlere daha fazla erişim sağlayabilirler. Çocuklarınız için özel okul tercihinde bulunduysanız, hangi okula karar vereceğinizle ilgili araştırma sürecini de titizlikle ilerletmeniz gerekir. Maddi olanaklarınıza ve çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun bir özel okul bulmanız zaman alabilir. Özel Marmara Okulları olarak özel okul tercihi yaparken dikkat etmeniz kriterleri ve özel okulların öğrencilerine sağladığı avantajları sizler için anlattık.
İlk olarak sadece ders saatlerinde değil, çocuğun yaşamının her anında erişilebilir olması gerekir. Özellikle Covid 19 pandemisi zamanında uzaktan eğitim programları yoğun şekilde hayatımıza girdi. Çocuğun evde ders çalıştığı zamanlarda da okulun onun için gerekli materyalleri sunabiliyor olması gerekir. Dijital entegrasyon sağlayan özel okullar fark yaratmaktadır.
Özel okulların öğrencilerine sağladığı avantajlar arasında birinci sırada yüksek akademik standartlar gelmektedir. Özel okullar akademik anlamda devlet okullarına kıyasla çok daha katı bir tutum gösterebilir. Özel okullar, öğrencilerinin performans ve başarısını yükseltmek için çok daha fazla kriteri karşılamayı hedefler. Kaliteli özel okullar, öğrencilerinden akademik performans, sanat ve spor etkinlikleri, sosyal ve kültürel çalışmalarda aktif katılım ve okul dışı ders iş yükü gibi beklentilerde bulunur. Özellikle bir ekolü olan, köklü özel okullar müfredat dışı saylan bu etkinlikleri mezuniyet için önemli birer koşul olarak görürler. Bu sayede çocuk sadece belli başlı konuları öğrenmekle kalmaz aynı zamanda sosyal ilişkileri güçlü, öz güvenli ve çok yönlü bir bireye dönüşür. Öğrenci ve okul, bu yüksek standardı karşılamak için daha büyük bir motivasyonla çalışır.
Günümüzde başarılı bir insan olabilmek için yaşam boyu öğrenme hedefi ile hareket etmek gerekir. Küreselleşen dünyanın bir parçası olabilmek, dünyayı farklı açılardan analiz edebilmek için en az bir yabancı dili iyi derecede bilmek artık bir avantaj olmanın ötesinde bir gereklilik halindedir. Küçük yaşlardan itibaren nitelikli bir yabancı dil eğitimi almak öğrencinin ilerleyen akademik yaşantısında ve mesleki kariyerinde birkaç adım önde olmasını sağlar. İyi bir yabancı dil eğitimin erken yaşlardan itibaren alan çocuklar, yetişkin olduklarında çok daha özgüvenli ve başarılı olabilmektedir.
Özel okullar ve devlet okulları kıyaslandığında en çok göze çarpan farklılıklardan biri sınıf büyüklükleridir. Eski nesillerde çok kalabalık sınıflarda eğitim görmek normal algılansa da günümüzde her çocuğun bireysel özelliklerine göre eğitim alabilmesi için küçük sınıflar büyük önem taşır. Bu sayede öğrenci, öğretmenleriyle daha fazla ilişki kurabilir. Öğretmen öğrencisini daha iyi tanır ve ona dokunabilir. Bu sayede öğrencilerin akademik başarısı yükseltilebilir. Küçük sınıflarda öğretmen öğrencilerin durumunu yakından takip edebilir. Yaşadığı performans dalgalanmalarını yakından gözleyebilir ve gerekli gördüğünde birebir iletişim kurarak ihtiyaçlarını karşılayabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar, öğrencilerin küçük gruplar halinde eğitilmesinin önemli yararlarını göz önüne seriyor. Öğretmen ve öğrenciler çok daha yakın ve bağlı bir ilişki kuruyor. Sosyal adaptasyon sorunları yaşayan çocuklar erken yaşta tespit edilebiliyor ve ilerleyen yaşantısı için gereken önlemler erkenden alınabiliyor. Öğretmenler öğrencilerini çok daha yakından tanıyabiliyor, onların zayıf ve güçlü yönlerini keşfedebiliyor ve ona nasıl yaklaşması gerektiğini çok daha iyi biliyorlar. Bununla birlikte çocuklar sınıf içi etkinliklerde daha aktif rol alma şansı yakalıyorlar.
Özel okullar, devlet okullarına kıyasla çok daha esnek bir müfredat takip edebilir. Her okulda aynı temel kazanımlar üzerinden ilerlemek gerekir. Ancak özel okullar öğrencilerine başka kazanımlar sağlamak için bazı farklı uygulamalara da başvurabilir. Özellikle sosyal etkinlikler, sanatsal çalışmalar ve sportif faaliyetlerle birlikte çocukta başka becerilerin gelişmesini sağlar. Pek çok öğrenci bu etkinlikler sayesinde yeteneklerini ve kişiliklerini keşfetme şansı bulur. Tüm bu uygulamalar okul müfredatını çok daha zengin hale getirir. Geziler ve benzeri etkinlikler de çocuğun sosyal gelişimi açısından önem taşır. Yakın arkadaşlıklar kurma ve bağımsız hareket edebilme becerisi edinirler.
Özel liseler öğrencilerin üniversite hedeflerini belirlemesine, bu hedefe ulaşabileceği programın hazırlanmasına yardımcı olur. Hedef odaklı bir hazırlık süreci geçirmesini sağlar. Özellikle 11. ve 12. Sınıflarda öğrencinin kariyer planlaması yapması yönünde teşvik edilmesi ve öğrenciye bu konularda rehberlik edilmesi sağlanır. Okulun müfredatı onları sınavda karşılaşacakları konu ve soru tiplerine hazırlamak için şekillendirilir. Öğrencileri üniversiteler ve bölümler hakkında bilgilendirirler. Hedefleri doğrultusunda öğrencilerin sınav hazırlıkları ile birebir ilgilenilir.
Küçük sınıflar, yapıları gereği daha kolay kontrol edilirler. Özel okulların en çok önemsedikleri konulardan biri disiplindir. Özel okullar disiplin stratejilerini pedagojik doğrular ekseninde çizerler. Okulun sağladığı disiplin, çocuklara kendi kendilerini kontrol etme becerisi kazandırır. Öğrenci davranışlarına karşı bir sorumluluk bilinci geliştirir. Bu disiplin sayesinde hem üniversitede hem de meslek yaşantısında başarıya ulaşması çok daha kolay olacaktır. Sorun çözme becerisi kazanacak, sorumluluklarını olması gerektiği gibi ve zamanında yerine getirmeyi bir alışkanlık haline getirecektir. Ailelerin en az eğitim kadar önemsediği bir diğer nokta da çocuğun güvenliğidir. Günümüzde dış dünya çocuklar için son derece tehlikeli bir atmosfer haline geldi. Özel okullar çocukların güvenliğini sağlamak konusunda katı tedbirler almaktadır.
Özel okullarda görev yapan öğretmenler hakkında bazı yanlış ön yargılar vardır. Pek çok insan özel okullarda tecrübesiz öğretmenlerin görev yaptığını düşünür. Ancak bu durum gerçeği yansıtmaz. Bu inanış ticari beklentileri önceleyen okullar için geçerli olabilir. Ancak nitelikli özel okullar öğretmen kadrosuna büyük önem verir ve yatırım yapar. Nitelikli özel okullar, kamuda hatta akademide tecrübesi olan alanında tanınmış öğretmenleri kadrosuna katar. Bunun yanı sıra bir öğretmenin genç olması onun tecrübesiz olduğu anlamına gelmez. Aksine çağdaş eğitim metotlarını ve pedagojik yaklaşımları çok daha yakından takip eden dinamik öğretmenler de bir okulun eğitmen kadrosunda mutlaka yer almalıdır. Bu yüzden iyi bir özel okulun bünyesinde tecrübeli, genç ve dinamik öğretmenler bir arada yer almalıdır. Bir özel okul, saygınlığını korumak için öğretmen seçiminde son derece titiz davranmalıdır.
Çocuğunuz için özel okul tercihinde bulunurken dikkat etmeniz gereken en mühim konulardan biri de okulun sahip olduğu kültür ve değerlerdir. Her aile çocuğunun kendi ahlaki değerlerini benimseyerek yetişmesini ister. Ancak çocuğun düşünsel dünyası ve kişiliği ev kadar okulda da şekillenir. Bu yüzden çocuğunuzu kaydettireceğiniz özel okulun kültürünü mutlaka araştırmanız gerekir. Her çocuk bir birey olarak yetişirken içinde yaşadığı toplumun ve kültürün bir parçası olduğunu da unutmamalıdır. Okulda nasıl bir sosyal iklimle karşı karşıya kalacağı büyük önem taşır. Okulun eski mezunlarının toplumsal imajına bakılabilir.
Sonuç olarak çocuğunuzun akademik yaşantısında sorunsuz ve başarılı bir şekilde yol alabilmesi için okul seçimine büyük özen göstermeniz gerekir. Ancak ne okul seçimi ne de sizin gayretleriniz çocuğunuzun başarısını garanti edemez. Bu kişisel bir yolculuktur. Okul, öğretmen ve aile çocuğa ancak yardımcı olabilir.