2023 YKS’de tercih süresi bugün sona eriyor. Birçok öğrenci tercihlerini son güne bıraktı. Son günlerde ÖSYM sistemi üzerinde büyük yoğunluklar yaşanması ise kaçınılmaz. Zaman daraldıkça adayların telaşa kapılma ve hata yapma ihtimali de artıyor. Adananın köklü eğitim kurumu Marmara Okulları, tercihlerin son gününde, adayların düşmemesi gereken 7 hatayı sizler için sıraladı.
Tercih yaparken sakin ve soğukkanlı olmak önem taşıyor. Aile, arkadaş ve çevre baskısı, adayların tercih sürecinde telaşa kapılmasına neden oluyor. Telaş duygusu da hata yapma riskini arttırıyor. Tercihlerin son gününde adayların dikkat etmesi gereken durumları ve düşmemesi gereken hataları sıraladık. İşte tercihlerde en çok yapılan hatalar:
24 tercih hakkı bulunduğu için adaylar listeyi doldurmak adına yeterince araştırmadığı bölümlere listede yer veriyorlar. Hal böyle olunca hayal kırıklıkları da kaçınılmaz oluyor. Bir üniversite tercihi yaparken sadece bölümün veya okulun adını bilmek yeterli değil. Üniversitenin konumu, yer aldığı şehirlerdeki ulaşım olanakları, kira fiyatları, kütüphane, yurt, sosyal olanaklar, akademisyenler ve benzeri çok sayıda kriter; üniversite tercihi yaparken önemlidir. Zira tüm bunlar üniversite eğitiminin önemli parçalarıdır. O yüzden tercih listemizde yer verdiğimiz okulları iyi araştırmamız gerekir.
ÖSYM’nin yayınladığı kılavuzu en ince ayrıntısına kadar okumamız gerekir. Özel koşullar arayan programları listenize alırken, aranan özel koşulları taşıyıp taşımadığınızı bilmeniz gerekir. Aksi taktirde hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.
Adayların en çok yaptığı hatalardan biri de puanlarına bakarak tercih yapmalarıdır. Bu en vahim hatalardan biridir. Sınavın zorluk-kolaylık derecelerine göre yıldan yıla puanlar artıp azalabiliyor. Ancak burada asıl olan başarı sırasıdır. Tercih listenizi hazırlarken puanlarınızı değil başarı sıranızı dikkate alın.
Unutmamak gerekir ki başarı sıraları, bölümlere gelen talepler doğrultusunda ortaya çıkar. Bu genel isteği yansıtır. Ancak sizin tercih listeniz, sizin isteklerinizi yansıtmalıdır. Puanım boşa gitmesin düşüncesi ile istediğiniz bölümden daha yüksek başarı sırası isteyen bir bölümü daha üste yazmak, kendinize mutsuz bir gelecek seçmeniz anlamına gelebilir. Tercihlerinizi yaparken ilk birkaç basamağa başarı sıranızın üstünde gördüğünüz ancak yine de yerleşmek istediğiniz bölümleri yazabilirsiniz. Aynı şekilde son birkaç sıraya kendi başarı sıranızın altında yer alan fakat yine de yerleşirseniz okumak isteyebileceğiniz bölümleri yazın. Sıralamayı en çok istediğinizden en az istediğinize göre yapın. Yerleşseniz bile okumak istemeyeceğiniz, kayıt yaptırmayacağınız bir bölümü asla listenize almayın. Aksi taktirde bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanı katkısından mahrum kalırsınız.
Yatay ve dikey geçiş sistemleri son derece kompleks ve zor süreçlerdir. Üniversitelerin yatay geçiş ve dikey geçiş için ayırdıkları kontenjanların sayısı bir hayli az. Talep ettikleri puanlarsa yüksek… Yani adaylar tercihlerde “nasılsa ileride yatay veya dikey geçiş yapacağım” düşüncesiyle hareket etmemeli. Aksi taktirde hayal kırıklığı yaşanabilir. Elbette yatay ve dikey geçiş de bir seçenek. Ancak kendimizi buna mecbur bırakmamakta fayda var.
Türkiye’de üniversiteler genellikle 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans formatında eğitim vermektedir. Türk toplumunda iki yıllık ön lisans bölümlerine karşı son derece olumsuz bir önyargı bulunuyor. Ancak programın kaç yıl eğitim verdiği sanıldığı kadar önemli bir konu değildir. Pek çok ön lisans programının istihdam imkanları çoğu lisans bölümünden fazladır. Gelecek vaat eden bir ön lisans programından mezun olarak da iyi bir kariyere sahip olabilirsiniz. Bu yüzden tercih yaparken bölümün kaç yıl eğitim verdiğinden ziyade, sizin beklenti ve isteklerinizi karşılayıp karşılamadığını gözetmenizde fayda var.
Yapılan en vahim hatalardan biri de ek yerleştirmelere fazlaca güvenmektir. Birçok aday, genel yerleştirmede yüksek sıralama isteyen programları tercih ediyor ve “yerleşemezsem ek yerleştirmelere başvururum” gibi bir düşünceye kapılıyor. Fakat cazip bir bölümün ek yerleştirmeye kalma ihtimali düşüktür. Böyle bir durum yaşansa bile kalan kontenjan az olacaktır. İstediği bir bölüme yerleşemeyen adaylar için elbette ki ek yerleştirmeler önemli. Ancak ek yerleştirmelere güvenerek genel yerleştirmeyi boşa harcamamak gerekir. Her adayın ilk amacı genel yerleştirmede istediği, hedeflediği bir programa yerleşmek olmalıdır.
İş yaşantısındaki ve toplumsal hayattaki dönüşümler adayların rağbet ettiği üniversite bölümlerini de etkiliyor. Bazı bölümler yıllardır popülerken bu listeye zaman zaman yeni bölümler giriyor. Bu yıl tercihlerin gözdesi olan programlar ise şöyle:
Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Yazılım Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği en gözde bölümler arasında.
Hukuk Fakültesi, Psikoloji, İşletme, İktisat, Yönetim Bilişim Sistemleri en çok tercih edilen bölümler.
Sözel bölümlerde ise yeni medya ve iletişim alanında hizmet veren bölümler popüler durumda.
YKS, LGS ve eğitim konularında son gelişmelerden anında haberdar olabilmek için Marmara Okullarını takip edebilirsiniz.