Anasayfa Güncel Duyurular Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Tercihler Ne Zaman Başlıyor?

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Tercihler Ne Zaman Başlıyor?

ÖSYM’nin düzenlediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda merakla beklenen gün geldi ve sınav sonuçları açıklandı. 18 ve 19 Haziran tarihlerinde TYT-AYT-YDT olmak üzere üç oturum halinde gerçekleştirilen sınava rekor düzeyde katılım gerçekleşti. Sonuçların açıklanması ile birlikte gözler tercih sürecine çevrildi. Peki üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Adayların tercihlerde en çok yaptığı hatalar neler? Tercihler ne zaman başlıyor? Adana’da nitelikli eğitimin adresi Marmara Okulları, YKS tercihlerine dair merak edilenleri sizler için anlattı.

Sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte milyonlarca aday için stres dolu bekleyiş son buldu. Tercihte bulunurken adayların ilk olarak kendilerine kim olduklarını sormaları gerekiyor. Ben kimim? İlgi alanım ne? Yeteneklerim neler? Başarılı ve mutlu olacağım alan hangisi? Bu ve benzeri soruları kendimize sorarak tercihlerdeki yol haritamızı oluşturabiliriz. Bunun sonrasında tercih edeceğimiz okulu araştırmamız gerekiyor. Akademisyen kadrosundan kütüphanesine, yurt imkanlarından sosyal olanaklarına, fiziksel koşullarından akademik yayınlarına kadar her şeyi düşünmemiz gerekiyor. Özellikle “puanım boşa gitmesin” duygusuyla yapılan tercihler, kişinin yaşamı boyunca mutsuz olmasına sebep olabiliyor.

Puan Mı Önemli Sıralama Mı?

İlk olarak şunu beynimize kazımamız gerekiyor: Puanla değil, sıralama ile yerleşiyoruz. Puanlarına göre tercih yapmak büyük yanılgılara kapılmamıza sebep olur. Bu yüzden başarı sıranızı gözeterek tercih listenizi hazırlamanız gerekir.

Tercih Aralığı Nasıl Olmalı?

Tercihlerinizdeki sıralamayı belirlerken bölümleri en çok istediğinizden, en az istediğinize doğru sıralayın. Listemizi doldurmak zorunda değiliz. İlk birkaç sıraya en çok istediğiniz ama başarı sıranızın bir miktar üstünde kalan bölümleri yazabilirsiniz. Ardından başarı sıranızın uygun olduğu ve gitmek istediğiniz bölümleri yazın. Sonrasında başarı sıranızın altında kalan fakat yine de gitmek istediğiniz bölümlere de listenizin sonlarında yer verin. Ancak asla kayıt yaptırmayı düşünmediğiniz programlara tercih listenizde yer vermeyin. Zira kayıt yaptırmasanız bile bir bölüme yerleştiğinizde, bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanınızın katkısı yarıya düşer. Bu riski almayın.

Barajın Kalkması Bölüm Sıralamalarında Oynamalara Neden Olur Mu?

Baraj uygulamasının kaldırılması bölümlerin sıralamalarında bazı değişikliklere neden olacaktır. Sınav süresinin uzatılması da YKS’de az hata yapanların öne çıkmasını sağladı. Bu yıl başvuruların ücretsiz olmasıyla birlikte katılımın da rekor seviyelere ulaşması bizi kendine özgü bir sınav deneyimiyle baş başa bıraktı. Tüm bunlar standart sapmaları arttırdı. İstatistiklerde beklenmeyen sonuçların oluşması kaçınılmaz.

Yeni Bölümleri Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yeni açılan bölümler için rehberlik edecek bir sıralama bulunmuyor. Ancak yeni açılan bir bölümün hangi üniversiteye ait olduğu ve içeriği, benzerleriyle kıyaslandığında nasıl bir sıralamayla öğrenci alacağı tahmin edilebilir. Benzerleri ile kıyaslayarak tercih listenizde yeni açılan bölümlere de yer verebilirsiniz.

Özel Koşulları Dikkatle Okuyun

Tercih kılavuzunda yazan özel koşulları okumadan tercihte bulunmayın. Zira sıralamanız uygun olsa bile okulun gerektirdiği özel koşulları taşımıyorsanız o bölüme yerleşemezsiniz. Bazı programlar boy ve kilo sınırı veya özel yetenek sınavı gibi koşullar arayabilir. Bunları dikkate almadan tercihte bulunmamaya özen gösterin.

Mezuna Kalan Öğrenciler

Öğrenciler mezuna kalmayı seçiyorlarsa tercihte bulunmamalılar. Aksi taktirde bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanlarından yeterli katkıyı alamayacaklar. Arzu ettiğiniz bir bölüme yerleşme şansınız yoksa “bir yılım boşa gitmesin” düşüncesiyle tercih yapmayın. Kendinize güveniyorsanız, edindiğiniz tecrübe ve daha disiplinli bir çalışmayla önümüzdeki yıl arzu ettiğiniz bölüme yerleşebilirsiniz.

Kaç Kişi Tercih Yapabilecek?

2023 YKS’ye toplamda 3 milyon 240 bin aday başvuru yaptı. Ancak sınava giren 2 milyon 911 bin 511 aday var. Bu yıl baraj uygulaması kaldırıldığı için sınava giren her aday tercihte bulunma hakkına sahip.

Tercihler Ne Zaman Başlıyor?

Bu yıl YKS tercih işlemleri 27 Temmuz ve 8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Tercih sürecinde adayların profesyonel yardım almalarına fayda var. YKS Tercihlerine dair son gelişmelerden anında haberdar olmak için Marmara Okullarını takip edebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.