Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yapay zeka ile soru üretecek. Konuyla ilgili açıklamayı yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, bu alanda çok önemli bir başlangıç olacağını söyledi.
Adana Özel Marmara Okulları, ÖSYM’nin bu yıl yapacağı sınav uygulamaları ve yeni projeleri hakkındaki çalışmaları derledi.
Genel İstişare ve Eğitim Toplantısı'nda konuşan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, çalışmalarının temelini adayların oluşturduğuna kaydetti. En verimli ölçmeyi sağlamak, yerleştirmeyi yapmak ve adaylara en ideal koşulları hazırlamayı hedeflediklerini ifade eden Ersoy, sınavlarda sahanın durumunu bilen koordinatörlerden edindikleri bildirimler ve raporlar doğrultusunda ihtiyaçları daha sağlıklı şekilde belirlediklerini dile getirdi.
ÖSYM uygulamalarında yapay zekayı aktif şekilde kullanmayı planladıklarını dile getiren Ersoy, ekiplerinde yer alan yapay zeka uzmanlarından en verimli şekilde faydalanmayı amaçladıklarını anlattı. Bu alanda çalışmalara başladıklarına dikkat çeken Ersoy, bu adımın tüm kurumların sınav süreçlerinde daha etkili koordinasyon kurmasını sağlayacağını vurguladı.
Yapay zeka ile soru üreteceklerini ve bu kapsamda analizler yapacaklarına işaret eden Ersoy, bunun bu alanda çok önemli bir başlangıç olacağını aktardı. Sözü edilen çalışmanın sınavları çok daha verimli biçimde düzenlemelerine katkı sunacağına değinen Ersoy, yapay zekadan yararlanırken insan faktörünü de göz ardı etmeyeceklerini açıkladı. ÖSYM Başkanı Ersoy, makine ile insan dengesini koruyacaklarının altını çizdi.
Elektronik sınav (e-sınav) olarak uyguladıkları yabancı dil sınavlarına iki yeni sınav daha ilave ettikleri bilgisini veren Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, geçen yıl Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını (2023-EUS) da dijital yöntemle gerçekleştirdiklerini anımsattı.
İlerleyen süreçte dijital ortamda yapacakları yeni sınavların olacağını duyuran Ersoy, kağıt tabanlı sınavlardan dijital tabanlı uygulamalara geçiş hususundaki çalışmalarının devam edeceğini belirtti. Prof. Dr. Ersoy, dijital uygulamaların hem tasarrufu hem de adaylara sınav sonuçlarını çok daha hızlı kullanma fırsatı vereceğini kaydetti.
Deprem bölgesinde yapılacak sınavlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ersoy, geçen yıl (2023) Kahramanmaraş merkezli depremlerinden etkilenen illerde adaylara, -talep etmeleri halinde- tercih ettikleri herhangi bir kentte sınava girme imkanı sağladıklarını hatırlattı.
Farklı illerde sınava giren adayların masraflarının da devlet tarafından karşılandığını dikkat çeken Ersoy, 2024 yılında tüm sınav merkezlerimizde uygulama yapacaklarını bildirdi. Özellikle deprem bölgesindeki adayların sorun yaşamaması için hassas bir çalışma yürüttüklerini anlatan Ersoy, verileri “yıkılan, hasar gören ve yeni yapılan” okulların durumuna göre güncellediklerini sözlerine ekledi.